tribuna.md

Începând cu 1 aprilie, pensiile din Moldova vor fi indexate cu 4,2%, în pofida promisiunilor autorităților de a stabili rata de indexare la 6%. Acest lucru a fost declarat de Ministrul Muncii și Protecției Sociale Alexei Buzu, relatează ipn.md.

Potrivit acestuia, puterea de cumpărare a pensionarilor este susținută de autorități prin creșterea pensiilor.
Buzu a reamintit că de la începutul mandatului Guvernului Partidului Acțiune și Solidaritate, pensia minimă a crescut cu 120%, iar pensia medie cu 70%.

Potrivit legii, pensiile sunt indexate la 1 aprilie, ținând cont de rata inflației înregistrată la sfârșitul anului trecut. Indexarea se realizează pentru a adapta mărimea pensiilor la creșterea prețurilor. Ministrul Muncii și Protecției Sociale a menționat că pensiile vor fi indexate cu 4,2% în acest an.

„Datele privind inflația pentru sfârșitul anului arată că inflația noastră este de 4,2%, deci acest indicator determină nivelul indexării pensiilor în acest an. Anul trecut, pensiile au fost indexate cu 15%. Dar cum a apărut această cifră? Pensiile au fost indexate doar după cât au crescut veniturile bugetului asigurărilor sociale în 2022 față de 2021. Într-adevăr, anul trecut am avut o inflație extrem de ridicată, care nu s-a mai văzut în Republica Moldova în ultimii 20 de ani. Dar totuși, în cele din urmă, am protejat puterea de cumpărare. De la începutul actualei guvernări, atât pensia minimă, cât și pensia medie au crescut mai mult decât rata inflației”, a spus Alexey Buzu.

Ministrul a subliniat că anul trecut, în abatere de la lege, pensiile au fost indexate cu 15% în loc de 30%, deoarece nu au existat suficiente fonduri pentru indexare în funcție de mărimea inflației. Cu toate acestea, potrivit ministrului, pensionarii și-au păstrat puterea de cumpărare, deoarece pensiile au crescut semnificativ în ultimii ani.

„Am schimbat legislația, avem prevederi clare în legislație care leagă majorările pensiilor de creșterea economică. Dacă avem creștere economică, atunci pensiile vor crește. Am majorat pensia minimă cu 120%, iar pensia medie a fost majorată cu 70%. Astfel, ambii indicatori au depășit rata cumulată a inflației. Desigur, pensiile sunt încă mici. Nu cred că există o persoană mai nemulțumită de inadecvarea pensiilor în Republica Moldova decât Ministrul Muncii și Protecției Sociale și tatăl său, care de fiecare dată când mă vede întreabă de ce pensia lui este atât de mică”, a adăugat ministrul Muncii și Protecției Sociale.

Merită amintit: în 2023, autoritățile au anunțat rata de indexare la 6% în 2024.

Apropo: în 2024, 530.643 de pensionari din Moldova vor primi o pensie pentru limită de vârstă.

Rechemare: anterior, deputatul, vicepreședintele Partidului Acțiune și Solidaritate, Radu Marian, a menționat că, în timpul șederii PDP la putere, pensia minimă a crescut cu 120%..