Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, fiind membru al guvernului lui Iuri Leancă, care a decis să transfere campania Avia Invest în concesiunea Aeroportului Internațional Chișinău, nu l-a votat. Acest lucru a fost anunțat de șeful Cabinetului șefului statului Adrian Belutsel în canalul Telegram.

„Ședința de Guvern din octombrie 2013, la care a avut loc votul, este publică, oricine o poate analiza și poate vedea că Maya Sandu nu a votat. Mai mult, în septembrie 2019, Guvernul condus de Maya Sandu a anulat deciziile Guvernului privind concesiunea aeroportului, iar în 2023 aeroportul a revenit la administrația publică”, a scris Belucel.

Potrivit lui, cei responsabili de privatizarea ilegală a aeroportului, care au cerut să fie audiați în instanță de Sandu și actualul prim-ministru Dorin Rechan, membri ai Guvernului Leancă, ” încearcă să întârzie cât mai mult procesul, să se sustragă responsabilității și să păteze imaginea președintelui.”

Să explicăm: Procuratura Anticorupție l-a acuzat pe Leancă, mai mulți membri ai cabinetului său și alți oficiali de rang înalt că au provocat pagube statului în timpul transferului aeroportului în concesiune. Procuratura consideră că aeroportul a fost închiriat în interesul unui grup infracțional și al unei organizații infracționale care a provocat daune materiale statului în persoana Agenției Proprietății Publice în valoare de peste 392 milioane lei.

Cazul este examinat de Judecătoria Chișinău, în care apărarea acuzatului a cerut audierea lui Sandu și Rechan, care au fost membri ai Cabinetului care a luat această decizie.

Rechemare: 1 februarie la La Palatul Parlamentului a avut loc un miting prin care s-a cerut demisia lui Sandu și Rechan.

.