newsmaker.md

Aeroportul Internațional Chișinău, care a fost restituit Activelor Statului în 2023, poate fi din nou transferat conducerii unei companii străine. Acest lucru a fost anunțat de ministrul Infrastructurii Andrei Spynu în emisiunea postului de televiziune RliveTV.

„Aeroportul are nevoie de investiții în valoare de 200-300 milioane de euro, care ar trebui investiți în aeroport în viitorul apropiat pentru construirea unui nou terminal, repararea pistelor, parcărilor, deoarece infrastructura existentă funcționează la limita capacităților sale”, a spus el.

Potrivit lui, statul nu are astfel de bani.

„Căutăm cea mai bună soluție de investiții, un partener strategic. Săptămâna viitoare, o cunoscută companie franceză va sosi la Chișinău pentru a vizita aeroportul”, a spus Spynu.

Cu toate acestea, el nu a specificat numele companiei franceze.

Spynu a adăugat: când guvernul va lua decizia corespunzătoare, va informa care va fi forma parteneriatului.

Să explicăm: în 2013, Aeroportul Chișinău a fost transferat în concesiunea consorțiului rus Avia Invest pentru o perioadă de 49 de ani. Compania a planificat să investească 244 milioane de euro în aeroport în noiembrie anul trecut, camera de Apel Chișinău a decis să rezilieze acordul de concesiune și să returneze Aeroportul în proprietatea statului. Pentru a compensa prejudiciul cauzat, au fost confiscate bunurile Avia Invest și capitalul social, precum și bunurile inculpaților, inclusiv cele aflate în străinătate, în valoare totală de aproximativ 189 milioane lei (10,5 milioane dolari).

Rechemare: în August aAeroportul Chișinău a revizuit tarifele de parcare.

.