Vicepremierul, ministrul Dezvoltării Economice și digitalizării, Dmitry Alaiba, a anunțat un nou „val” de liberalizare a pieței muncii din cauza lipsei acute de forță de muncă din cauza creșterii migrației. El a spus acest lucru pe canalul TV RliveTV.

Potrivit acestuia, după simplificarea procedurii de obținere a dreptului de muncă pentru cetățenii Uniunii Europene, se pregătește o lege similară pentru cetățenii Turciei, Armeniei, Ucrainei, Georgiei și Balcanilor.

Astfel, Chișinăul intenționează să încurajeze afluxul de forță de muncă înalt calificată în Republica Moldova. Alaiba a subliniat că este timpul să facem un salt economic de care să beneficieze alte țări din regiune, iar Guvernul și-a propus să facă din Moldova cea mai atractivă țară pentru afaceri.

„Ceea ce facem este să deschidem Republica Moldova nu doar muncii necalificate, ci și talentelor. Pentru managerii competenți. Este foarte important. Când un investitor deschide o companie aici și are nevoie de un manager pe care vrea să-l invite din România, Germania sau Italia, drumul său nu ar trebui să înceapă cu solicitarea unui permis de muncă”, a spus Dmitry Alaiba.

Liberalizarea pieței muncii prevede, de asemenea, simplificarea procedurii de angajare a Studenților Străini în Republica Moldova. Astfel, limita de timp de lucru pentru studenții internaționali a fost crescută de la 10 ore pe săptămână la 30 de ore pe săptămână sau 1.565 de ore pe an.

„După anularea permiselor de muncă pentru cetățenii UE, următorul val de deschidere este acum în linie. De la nord la sud, de la mic la mare, toată lumea spune că nu are forță de muncă, iar pentru a obține un PIB în creștere, avem nevoie de mai mulți oameni care să lucreze pentru companiile din Moldova, chiar aici sau de la distanță, dar să lucreze pentru companiile din Moldova pentru a produce valoare pentru companiile noastre”, a conchis ministrul.

Rechemare Anterior, Alaiba a spus că până la sfârșitul anului 2023 Moldova va avea o creștere economică de aproximativ 2%, însă, pentru a nu „rămâne la coada Europei”, are nevoie de o creștere anuală de 8-10% în următorul deceniu..