zdg.md

Ambasadorul Republicii Moldova în Ucraina, Valeriu Kiveri, anticipează intensificarea relațiilor bilaterale dintre Kiev și Chișinău, menționând că viitorul 2024 va fi un an de muncă, prietenie sinceră, cooperare strânsă și parteneriat eficient între cele două țări. El a făcut presupunerea corespunzătoare în coloana pentru „Adevărul European».

Potrivit acestuia, în ciuda războiului din Ucraina, relațiile dintre cele două state se dezvoltă cu o dinamică fără precedent.

„Ne așteptăm ca în 2024 să fie dominate de creativitate și sprijin reciproc. La urma urmei, obiectivele strategice ale Republicii Moldova și Ucrainei coincid și se completează reciproc. La 14 decembrie 2023, Consiliul European a decis să deschidă negocieri privind aderarea țărilor noastre la UE, ceea ce nu a fost doar o victorie pentru diplomație, ci și rezultatul unor eforturi speciale”, a spus el.

Această decizie, care a deschis noi perspective strategice pentru regiune, va impune Kievului și Chișinăului să consolideze coordonarea pozițiilor pe drumul către UE, a spus ambasadorul.

„Trebuie să lucrăm împreună. De asemenea, va trebui să răspundem provocărilor comune. Acest lucru este necesar pentru progresul cu succes pe calea integrării europene”, a spus diplomatul.

Kiver este convins că războiul Rusiei împotriva Ucrainei sporește amenințarea directă la adresa securității naționale a Republicii Moldova.

„Astfel, distrugerea infrastructurii critice și Încercările statului agresor de a reduce stabilitatea generală a Ucrainei au un impact direct asupra securității energetice a țării noastre. Trebuie să lucrăm împreună pentru a combate amenințările constante de deteriorare a situației, să depășim împreună fluxul migrațional ridicat, perturbările comerțului regional, în relațiile dintre entitățile de afaceri, congestionarea infrastructurii de transport și logistică”, a subliniat ambasadorul.

El este încrezător că o pace justă, stabilitatea și dezvoltarea Ucrainei este o condiție prealabilă pentru pace în întreaga regiune, stabilitatea și dezvoltarea europeană a celor două țări.

„Victoria Ucrainei va fi și victoria noastră”, a declarat Kivery.

Rechemare Ce e în România a numit Moldova cel mai afectat vecin al Ucrainei.

.