Producătorii de cereale din Moldova, care au suferit pierderi din cauza crizelor din ultimii ani, vor putea solicita de la 1 martie un împrumut agricol urgent, care le va permite să înceapă sezonul agricol de primăvară. Decizia relevantă a fost luată la o ședință de Guvern, relatează moldpres.md.

Noul mecanism de susținere a fost prezentat de prim-ministrul Dorin Rechan și viceprim-ministrul, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolya.

„Abordarea noastră se va baza întotdeauna pe principiul acordării de asistență specifică întreprinderilor care au nevoie de ea, după cum este necesar. Urmează să identificăm și alte măsuri de susținere a agricultorilor”, a declarat Prim-ministrul Dorin Rechan.

Astfel, microîntreprinderile și întreprinderile mici vor putea beneficia de împrumuturi în sumă de până la 500 mii lei cu o garanție de 90 la sută din partea statului. Împrumuturile vor fi acordate de toate cele 11 bănci licențiate din țară și pot fi utilizate pentru achiziționarea de semințe, combustibil, îngrășăminte, plata serviciilor mecanizate agricole și a lucrătorilor.
Organizația de dezvoltare a afacerilor va analiza documentele depuse până la 31 mai.

„Guvernul Republicii Moldova este conștient de problemele cu care se confruntă producătorii de cereale și a oferit întotdeauna măsuri specifice de sprijin. O sumă de 50 de milioane de lei a fost deja alocată din Fondul de intervenție al Guvernului pentru a compensa agricultorii pentru pierderile cauzate de secetă. Numai în ultimul an am acordat aproape două miliarde de lei pentru subvenții și alte tipuri de asistență în agricultură. Blocarea vamelor și drumurilor nu este o soluție la problemele industriei, nu ajută pe nimeni, dimpotrivă, creează probleme oamenilor, transportatorilor, precum și Exportatorilor de cereale”, a subliniat Premierul Dorin Rechan.

Să explicăm: fermierii care protestează cer Guvernului să accelereze alocarea compensației promise în valoare de 23 de milioane de dolari și să înceapă negocierile cu privire la alte măsuri de sprijinire a industriei.

Apropo: anterior, președintele Parlamentului, Igor Grossu, a spus că fermierii care cer o întâlnire cu el și președintele țării ar trebui să negocieze și să-și rezolve problemele cu Ministrul Agriculturii, Vladimir Boley.

Rechemare Pe 10 februarie, fermierii protestanți au blocat drumul la postul de frontieră Leușeni de la granița cu România timp de o jumătate de oră, cerând autorităților să ajute la plata datoriilor la împrumut, precum și să ia alte măsuri pentru Susținerea Industriei.

Cu toate acestea deja pe 11 februarie, fFermierii din sudul Moldovei au suspendat protestele până pe 13 februarie pentru a discuta problemele lor cu președintele Parlamentului și liderul Partidului Acțiune și Solidaritate, Igor Grosso.

Deja pe 12 februarie fFermierii au organizat 5 proteste cerând guvernului să accelereze alocarea ajutorului.

Comentând protestele agricultori, Bolya a spus că este greu pentru toată lumea acum..