Fracțiunea blocului Comuniștilor și Socialiștilor din Moldova a solicitat guvernului Partidului Acțiune și solidaritate să demisioneze din cauza incapacității sale de a face față situației dificile din economia țării. Acest lucru este menționat în canalul Telegram al Partidului Socialiștilor (PSRM), în care cetățenii sunt îndemnați să meargă miercuri la clădirea Guvernului pentru a protesta sub sloganul „Nu distrugerii economiei! Guvernul PSD demisionează!».

„Până în al treilea an al Guvernului PDS, prețurile din țară au crescut cu peste 61%. Nivelul record al inflației a dus la o scădere semnificativă a puterii de cumpărare, ceea ce a determinat o creștere a sărăciei totale în țară, în special în zonele rurale”, a declarat deputatul BCS Alla darovannaya la un briefing în Parlament.

Potrivit acesteia, prețurile la gaze, electricitate și utilități au crescut oarecum în această perioadă, dar autoritățile nu au indexat pensiile la rata inflației, lăsând vârstnicii singuri cu prețuri și tarife crescute.

„La 31 decembrie 2023, datoria publică a Republicii Moldova se ridica la 104 miliarde lei (5,84 miliarde dolari), în creștere cu 10% față de anul trecut. Autoritățile încearcă să o ramburseze numai prin creșterea prețurilor, tarifelor și impozitelor. Cetățenii devin mai săraci”, a declarat deputatul BCS Tatyana Kunetsky.

Potrivit acesteia, economia nu se dezvoltă, deoarece autoritățile nu au o strategie de îmbunătățire a situației.

„Fondurile primite de la partenerii occidentali nu au fost utilizate conform cerințelor, nu au fost direcționate către creșterea economică, crearea de noi locuri de muncă și dezvoltarea infrastructurii. Au fost folosite pentru a rambursa împrumuturile anterioare”, a explicat deputatul.

Rechemare Alexey Lungu, liderul partidului de opoziție șansa, a spus că moldovenii plătesc de patru ori mai mult pentru gaz decât în țările vecine din cauza incompetenței guvernării Partidului Acțiune și Solidaritate (PDS)..