Pe 31 Martie, Bulgaria și România vor deveni noi membri ai spațiului Schengen: Regulile Schengen vor fi aplicate în ambele țări membre, inclusiv eliberarea vizelor Schengen, iar controalele la frontierele interne aeriene și maritime vor fi eliminate. Acest lucru este menționat în mesajul Comisiei Europene, rapoarte „Adevărul European».

Comisia Europeană a declarat că intrarea celor două state în spațiul Schengen va face spațiul comun mai atractiv datorită extinderii semnificative a celui mai mare spațiu din lume fără controale la frontierele interne.

„Mâine este o zi importantă: Bulgaria și România se alătură familiei Schengen. Salut eliminarea controalelor interne la frontierele aeriene și maritime. Acesta este un mare succes pentru ambele țări. Și un moment istoric pentru spațiul Schengen, cea mai mare zonă de liberă circulație din lume. Împreună construim o Europă mai puternică și mai unită pentru toți cetățenii noștri”, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Se remarcă faptul că, din decembrie anul trecut, Bulgaria și România au luat toate măsurile necesare pentru a asigura buna aplicare a normelor Schengen începând cu 31 Martie 2024.

În plus, a fost lansată o inițiativă regională de cooperare polițienească între statele membre de-a lungul rutelor Balcanilor de Vest și Mediteranei de Est, inclusiv Bulgaria, România, Austria, Grecia, Ungaria și Slovacia. Acest lucru va permite soluționarea în comun și în mod continuu a problemelor conexe, inclusiv în ceea ce privește criminalitatea transfrontalieră.

De asemenea, Comisia Europeană a declarat că Bulgaria și România au demonstrat în mod constant un nivel ridicat de dedicare pentru asigurarea unei protecții adecvate a frontierelor externe ale UE și acționează în mod constant ca contribuitori cheie la securitatea internă a spațiului Schengen.

Consiliul UE nu a decis încă stabilirea unei date pentru anularea controalelor la frontierele terestre interne dintre Bulgaria, România și alte țări din spațiul Schengen.

Premierul român Marcel Ciolaku a dat asigurări ieri că Guvernul are un plan pentru ca țara să adere pe deplin la Spațiul Schengen până la sfârșitul anului 2024.

Rechemare: anterior pPrim-miniștrii României și Republicii Moldova au cerut unificarea piețelor de capital ale celor două țări.

.