ria.ru

Delegația moldovenească la ședința Comisiei Unificate de Control a solicitat proceduri în legătură cu exercițiile militare ruse din 22 Decembrie în apropierea frontierei administrative dintre malul drept și cel stâng al Nistrului. El scrie despre asta Producător de știri.

Potrivit părții moldovenești, militarii ruși au efectuat exerciții la posturile forțelor comune de menținere a păcii folosind arme, echipamente și echipamente militare, dintre care unele tipuri nici măcar nu au fost declarate ca echipamente ale contingentului militar.

Membrii delegației Republicii Moldova la OCC au semnat o declarație în care și-au exprimat dezacordul față de încălcarea principalelor acorduri ale Comisiei. Ei și-au amintit că împușcăturile simulate „provoacă alarmă în rândul civililor din cauza sunetelor terifiante ale împușcăturilor și, eventual, a unei agravări nedorite a situației.”

În plus, exercițiile au fost observate de comandanți militari, „a căror prezență, fără o decizie a Comandamentului Militar comun, încalcă în mod grav prevederea privind biroul comandantului în zone cu un regim de securitate ridicat”, a spus Chișinăul.

Rechemare Începând cu 1 ianuarie 2024, odată cu intrarea în vigoare a noului Cod Vamal al Republicii Moldova, toți agenții economici din regiunea transnistreană vor achita taxe vamale pe principii generale pentru a asigura principiul egalității pentru toți reprezentanții mediului de afaceri din Republica Moldova.

Cu o zi înainte, 17 ianuarie, Moldova și Transnistria nu au convenit asupra eliminării taxelor vamale..