AP

Republica Moldova a prelungit cu încă un an Memorandumul de înțelegere privind construirea unei noi ambasade a SUA pe teritoriul fostului Stadion republican, la care au protestat activiștii publici și locuitorii Chișinăului. Amendamentele relevante au fost aprobate la o ședință de Guvern, care a fost difuzată de serviciul de presă al Cabinetului de Miniștri.

„Memorandumul este prelungit până la 30 iunie 2024, Statele Unite primind dreptul de a-l prelungi cu încă șase luni”, se arată în document.

Acesta constată că Agenția Proprietății de Stat din Moldova nu a avut timp să finalizeze evaluarea terenului la timp.

Apropo, Stadionul Republican a fost construit în 1951 la inițiativa primului secretar al Comitetului Central al Partidului Comunist din Moldova Leonid Brejnev. A avut loc aproximativ 22 de mii de spectatori, iar terenul de fotbal a fost apoi considerat unul dintre cele mai bune din URSS. A servit nu numai ca stadion de acasă pentru echipa locală de fotbal Nistru, dar a găzduit și meciuri cu participarea echipei naționale a URSS, precum și competiții internaționale în diverse sporturi. În anii de Independență, clădirea a căzut în paragină, iar în 2007 a început să fie demolată pentru a construi o nouă arenă sportivă principală în țară, dar nu au existat fonduri pentru proiect.

Procedura de transfer a terenurilor a început în 2018, dar a fost apoi blocată de majoritatea parlamentară a reprezentanților Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, care a pierdut alegerile din 2021. Noul Parlament al Republicii Moldova a aprobat începerea procedurilor pentru transferul terenurilor în mai 2022.

Rechemare: mai devreme Shor a spus că Ambasada SUA nu ascunde că plătește pentru evaluarea procurorilor moldoveni.

.