noi.md

Curtea Constituțională a Republicii Moldova a convocat amendamentele la Codul Fiscal al Republicii, care au redus veniturile la bugetul autonomiei găgăuze, contrar legii fundamentale. Decizia relevantă a fost luată în cadrul ședinței, care a fost difuzată pe site-ul instanței.

„Paragraful 11 al articolului 6 din Codul Fiscal al Republicii Moldova este declarat neconstituțional. Până la introducerea amendamentelor de către Parlament, TVA și accizele vor fi rambursate agenților economici din UTA Găgăuzia din bugetul de Stat al Republicii Moldova”, a declarat președintele Curții Constituționale, Domnica Manole.

Să explicăm: anterior, autoritățile moldovenești au modificat legile potrivit cărora antreprenorii din Găgăuzia care beneficiază de dreptul la restituirea taxei pe valoarea adăugată (TVA) ar trebui să primească aceste fonduri din bugetul autonomiei, și nu de la bugetul de stat. Conducerea autonomiei consideră că acest lucru va presupune o reducere semnificativă a veniturilor la bugetul local.

Rechemare: 22 februarie wLocuitorii Găgăuziei au protestat din cauza reducerii veniturilor bugetare..