Curtea Constituțională a Republicii Moldova a recunoscut drept legitimă decizia Parlamentului de a redenumi limba de stat din moldovenească în română. Acest lucru a fost raportat jurnaliștilor de către președintele Curții Constituționale, Domnica Manole, în urma ședinței.

„Curtea Constituțională a confirmat respectarea cerințelor legii constituționale în formularea textului articolului 13 alineatul (1) din Constituție – limba oficială a Republicii Moldova este româna”, a spus Manole.

Astfel, Limba română a fost recunoscută ca limbă de stat în republică. În același timp, Curtea a subliniat că Parlamentul nu are dreptul să recunoască partea învechită a articolului 13 din Constituție. În special, formularea conform căreia limba de stat a Moldovei „funcționează pe baza graficii Latine” a fost exclusă din Legea fundamentală. Decizia privind recunoașterea oricărui paragraf din Constituție ar fi trebuit să fie luată de instanță și nu de deputați, a subliniat Curtea.

Să explicăm: în martie 2023, Parlamentul Republicii a aprobat redenumirea limbii de Stat din moldovenească în română.

Rechemare: la sfârșitul lunii martie Sandu a aprobat redenumirea limbii de stat în română.

La rândul său Fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, consideră ilegală decizia autorităților de a redenumi limba de Stat din moldovenească în română..