Curtea Constituțională a Republicii Moldova a respins solicitarea deputaților blocului Comuniștilor și socialiștilor de a verifica legalitatea referendumului privind aderarea la UE și alegerea Parlamentului și a președintelui. Acest lucru este menționat într-un mesaj de pe site-ul COP.

Potrivit raportului, „Un apel pentru controlul constituționalității anumitor prevederi ale articolului 184 alineatul (2) din Codul Electoral (organizarea unui referendum republican și a alegerilor parlamentare sau prezidențiale în aceeași zi) este inacceptabil.”

Judecătorii au găsit argumentele autorilor recursului nefondate, subliniind că ” organizarea și desfășurarea simultană a mai multor voturi este o practică obișnuită în țările europene

Se clarifică faptul că cererea către Curtea Constituțională a fost trimisă de deputații BCS Vladimir Voronin, Vlad Batrîncha și Diana Karaman.

Să explicăm: la sfârșitul anului trecut, președintele Maya Sandu și-a anunțat intenția de a candida pentru un al doilea mandat prezidențial și a propus organizarea unui referendum pentru ca cetățenii să își poată exprima opinia cu privire la aderarea țării la UE. Parlamentul a votat modificarea Codului Electoral pentru a permite organizarea unui referendum republican în ziua alegerilor parlamentare și prezidențiale.

Este demn de remarcat Ce s-a întâmplat mai devreme PLDM i-a cerut lui Sandu să renunțe la referendum.

Rechemare Președintele Parlamentului, Igor Grosșu, a declarat că în aceeași zi vor avea loc alegerile prezidențiale și referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană.

.