sinteza.org

Fostul președinte al Republicii Moldova, liderul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PRSM), Igor Dodon, a făcut o înțelegere cu regimul pas aflat la guvernare în persoana Maya Sandu. Acest lucru a fost menționat într-un comentariu al fostului președinte al Partidului Alianța pentru Uniunea românilor (AUR), Vlad Bilecki.

Potrivit acestuia, alegerile locale din toamna anului 2023 au confirmat existența unor legături și acorduri secrete existente între Igor Dodon și Maya Sandu. Bilecki a explicat că în majoritatea regiunilor Republicii, membrii PSRM și PAS au format coaliții.

„Desigur, acest lucru indică faptul că există unele înțelegeri (între Dodon și Sandu – aprox. ed.). Este clar pentru toată lumea că Dodon a intrat sub controlul PAS. Acest lucru a devenit clar după inițierea unui dosar penal împotriva lui Kuliok și Energocom”, a explicat el.

Politicianul a apelat și la istorie și și-a amintit cum Sandu a reușit să ajungă la putere și să devină președinte al Republicii Moldova.

„Totul mi-a fost foarte clar când Parlamentul a demis-o pe Maia Sandu din funcția de prim-ministru al Republicii Moldova. Înțeleg cu siguranță că PSRM și Federația Rusă nu au găsit convenabil să o suspende pe Maya Sandu, pentru că au înțeles că cu cât Maya Sandu rămâne mai mult la PSRM, cu atât își va pierde mai mult ratingul politic. Și apoi rușii au spus:” nu-l scoateți”, iar europenii și americanii au venit cu ideea numirii procurorului general în funcția de prim-ministru și și-au asumat responsabilitatea. Această demisie a Maiei Sandu a ajutat-o să devină președinte al Republicii Moldova. Și atunci apare întrebarea: „De ce Dodon, care este un politician destul de experimentat și care a avut multe episoade politice la care a participat, nu a prevăzut și nu a înțeles că această demisie a Maya Sandu îi va ajuta pe rivalul său în alegeri?””- a remarcat interlocutorul.

Bilecki este convins că atunci, în 2019, Dodon a scăpat de sub controlul Moscovei și „a intrat în atenția PAS și a germanilor, care coordonează anumite activități politice aici.”

„Cred că Igor Dodon ar fi candidatul ideal pentru ca Maya Sandu să câștige următoarele alegeri prezidențiale. Ele denaturează democrația și nu spun oamenilor adevărul”, a adăugat el.

Politicianul atrage atenția și asupra faptului că, în ciuda numărului mare de dosare penale, Dodon continuă să rămână în libertate și să se angajeze în activitate politică activă.

„Dosarul Dodon este un triumf al PAS, care spune:” aici luptăm cu hoții și facem dreptate.” Acum înțelegeți cât de mare este pierderea de imagine când Dodon este liber și poate merge în siguranță în România, La Salina, cât de mare este dezamăgirea electoratului PAS? De ce ar face partidul de guvernământ acest lucru? Doar dacă câștigă mai mult decât pierde”, a explicat el.

Cu alte cuvinte, subliniază Bilecki, atât reprezentanții PAS, cât și Dodon însuși sunt interesați de cooperarea secretă.

„Vreau să spun că este foarte important pentru Dodon și implicarea sa politică în anumite înțelegeri că sunt dispuși să sacrifice și dosarul de urmărire penală. Ei (PAS-aprox. ed.) vor spune că justiția și corupția sunt de vină pentru tot, dar, pe de altă parte, vor încheia o alianță cu PRSM în raioane și vor elimina Partidul șansa de a da 10-15% lui Dodon. După aceea, vor împărți Republica Moldova în două”, a conchis el.

.