Conducerea Băncii Naționale a Moldovei a demis toți angajații suspectați de implicare în furtul a 1 miliard de dolari din băncile țării. Acest lucru a fost declarat de către președintele Băncii Naționale, Anca Dragu, scrie enews.md.

„Acești oameni și-au suspendat contractele de muncă în conformitate cu Codul Muncii. Când un angajat are un conflict cu o instituție, el nu mai poate rămâne în acea instituție”, a spus ea.

Președintele Băncii Naționale a menționat că aceasta este o „abordare europeană”. Totodată, Dragu a recunoscut că vinovăția angajaților concediați nu a fost încă dovedită de instanță.

„Principiul reputației este de mare importanță. Iar legea este concepută astfel încât să nu aștepți decizia finală a instanței, iar din momentul în care o persoană este acuzată, mai ales într-un dosar atât de important, trebuie izolată, cel puțin prin suspendarea valabilității contractului de muncă”, a adăugat Dragu.

Cu toate acestea, ea a explicat că această decizie ar fi trebuit luată mai devreme pentru a asigura încrederea în sistem.

Rechemare Că pe 22 decembrie, parlamentarii l-au demis pe Octavian Armasha din funcția de șef al Băncii Naționale. Deputații l-au acuzat că a sabotat procesul de investigare a retragerii ilegale de aproximativ 1 miliard de dolari de la mai multe bănci din republică.

Să explicăm că în iunie 2017, Ilan Shor a fost condamnat la 7,5 ani de închisoare sub acuzația de participare la un caz de fraudă bancară, i s-a interzis să părăsească țara. În iunie 2019, șor a părăsit țara. În tot acest timp, politicianul a susținut că procesul împotriva sa a fost motivat politic.

Rechemare Shore a câștigat un caz de fraudă bancară în Curtea Districtuală a SUA pentru Districtul Columbia, dovedind nevinovăția sa în furtul unui miliard de dolari în 2015.

După aceea Ilan Shor, care s-a aflat în centrul scandalului privind furtul a 1 miliard de dolari de la bănci, va cere Parlamentului să-i dea cuvântul la viitoarele audieri pe acest caz..