md.sputniknews.com

Politicienii din Moldova rămân la putere din cauza retoricii anti-ruse și încearcă să găsească orice formă de acțiune împotriva Moscovei, inclusiv sub forma retragerii din CSI. Acest lucru a fost declarat de analistul politic, fostul viceministru al Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Valery Ostalep, într-un interviu acordat portalului Noi.md .

„Declarația privind presupusa retragere finală a Republicii Moldova din CSI până la sfârșitul anului 2024 nu este serioasă și se încadrează în retorica tradițională anti-rusă a actualelor autorități. Politicienii rămân la putere, inclusiv pe retorica anti—rusă, rusofobia cu elemente de schizofrenie, așa că încearcă doar să găsească orice formă pentru noi declarații isterice de natură anti-rusă”, a spus Ostalep.

Potrivit lui, membrii Partidului Acțiune și solidaritate pot vota într-adevăr pentru retragerea din CSI, deoarece au majoritate parlamentară. Dar Moldova este încă strâns legată de Rusia și de alte state ale commonwealth-ului în probleme economice. Prin urmare, autoritățile Republicii vor trebui să se gândească cum să construiască relații pe termen lung cu Moscova pe baza intereselor țării.

„Majoritatea transferurilor de bani vin din Rusia, sunt foarte multe detalii despre gaz, Transnistria, energie, nimeni nu se va abate de la piața rusă în principiu. Cu toții înțelegem că toate acestea sunt dificultăți temporare create de propriile noastre mâini, Moldova doar a tăiat oportunitatea de a câștiga niște bani pentru sine din anumite motive”, a menționat analistul.

Să explicăm Anterior, președintele Comisiei parlamentare pentru Politică Externă și Integrare Europeană, Doina German, a declarat că Republica Moldova se va retrage definitiv din CSI până la sfârșitul anului 2024..