Fermierii moldoveni organizează cinci proteste preventive în toată țara: astfel, ei exprimă cereri din partea autorităților de a accelera alocarea ajutorului promis. Acest lucru este menționat în declarația publicată a Asociației „puterea fermierilor”.

„Solicităm Guvernului și Parlamentului începerea imediată a unui dialog eficient cu fermierii care protestează și asistență financiară urgentă în valoare de cel puțin 400 de milioane de lei pentru a compensa fermierii mici și mijlocii care au suferit cel mai mult din criza din ultimii doi ani”, se spune în mesaj.

Asociația a spus că protestatarii blochează autostrăzile care leagă Chișinăul de orașele Orhei, Rezina, Bălți, Soroki, Dubossary, precum și un punct de control la Leușeni, la granița cu România.

Declarația a menționat că protestele fermierilor au fost reluate pe 7 februarie, dar autoritățile nu au răspuns încă la acestea.

„Vedem că în Europa, imediat după începerea protestelor fermierilor, autoritățile s-au așezat la masa negocierilor cu cei care hrănesc țara și au găsit soluții. Este destul de evident că, fără sprijinul guvernului, marea majoritate a fermierilor nu vor putea desfășura lucrări agricole în primăvară. Situația din sectorul agricol nu a fost niciodată atât de dificilă – criza din 2022-2024 ar putea distruge mii de producători agricoli și zeci de așezări rurale”, se arată în document.

Rechemare Pe 10 februarie, fermierii protestanți au blocat drumul la postul de frontieră Leușeni de la granița cu România timp de o jumătate de oră, cerând autorităților să ajute la plata datoriilor la împrumut, precum și să ia alte măsuri pentru Susținerea Industriei.

Cu toate acestea deja pe 11 februarie, fFermierii din sudul Moldovei au suspendat protestele până pe 13 februarie pentru a discuta problemele lor cu președintele Parlamentului și liderul Partidului Acțiune și Solidaritate, Igor Grosso.

.