myc.news

Asociația „puterea fermierului” solicită Guvernului Republicii Moldova să introducă restricții similare românești și bulgare la importurile de produse agricole ucrainene. Acest lucru este discutat în declarația asociației pe pagina sa de Facebook.

Guvernul moldovean a promis ridicarea stării de urgență la 1 ianuarie 2024, ceea ce anulează automat toate restricțiile impuse în timpul stării de urgență.

Inclusiv decizia privind autorizarea importului de cereale și produse oleaginoase. Potrivit Asociației, abolirea acestor norme va afecta negativ fermierii moldoveni, în plus, acestea ar afecta negativ exportul de produse în România.

„Absența restricțiilor la import nu numai că va crea un dezechilibru pe piața internă, dar va amenința și exportul de grâu, porumb și floarea-soarelui către România, care a avertizat în repetate rânduri țara noastră despre pericolul reexportării cerealelor din Ucraina. Blocarea exporturilor către România ar fi un dezastru absolut pentru fermierii moldoveni”, se arată în comunicat.

Ca soluție la această problemă, Asociația cere guvernului să impună restricții după ridicarea stării de urgență, similare celor impuse în România și Bulgaria.

„Asociația cere guvernului să introducă de urgență un mecanism stabil și pe termen lung pentru restricționarea importurilor de cereale și semințe oleaginoase, similar cu cel creat în România și Bulgaria”, se arată în comunicat.

Acesta menționează că absența restricțiilor va pune în pericol nu numai piața internă, ci și furnizarea de cereale în străinătate către fermierii moldoveni, care ar putea fi acuzați de reexport și se confruntă cu o interdicție.

Să explicăm: mai devreme, guvernul a refuzat agricultorilor protestanți un moratoriu privind plățile pe datoriile lor.

După cum a declarat vicepremierul, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare Vladimir Bolya De asemenea, autoritățile consideră că este imposibil ca fermierii să redistribuie o parte din fondurile din Fondul de stat pentru dezvoltare agricolă pentru a plăti compensații producătorilor de porumb și floarea-soarelui, deoarece consideră că această abordare este discriminatorie.

Agrarienii cer Guvernului să impună un moratoriu asupra penalităților pentru datorii și să crească asistența financiară pentru complexul agricol, care a suferit de seceta de anul trecut și scăderea prețurilor la cereale.

Rechemare: Pe 23 noiembrie au avut loc ciocniri între poliția Chișinăului și fermierii care au ieșit să protesteze pentru că erau în pragul falimentului.

După aceea pFermierii protestatari au acuzat autoritățile de provocări și intimidare.

Apropo: La 4 decembrie, Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a invitat la o întâlnire fermierii care protestau la Chișinău, după ce negocierile cu Guvernul au eșuat..