Asociația fermierilor cere guvernului să clarifice distribuția motorinei furnizate de România. Organizația a făcut un astfel de apel pe pagina sa de Facebook.

„În noiembrie 2022, după o întâlnire cu Consiliul organizației noastre, Maya Sandu a făcut apel la România să ofere asistență umanitară sub formă de motorină pentru fermierii moldoveni. Doar mai mult de trei luni mai târziu, șeful nostru a semnat un apel oficial către Guvernul român, cerând combustibil”, se arată într-un comunicat al Asociației.

Potrivit reprezentanților Asociației, după protestul fermierilor din iunie 2023, Ministerul Agriculturii a aprobat ideea distribuirii motorinei românești fermierilor afectați de seceta din 2022.

Astfel, a urmat procedura de elaborare a unui regulament privind distribuția motorinei, după care, până la 30 septembrie 2023, peste 1.500 de micro și mici fermieri au depus cereri la Agenția pentru Intervenții și plăți în agricultură. La 13 noiembrie 2023, AIPA a întocmit o listă a fermierilor eligibili și cantitatea de motorină returnată pe hectar afectat, luând în considerare toți coeficienții.

„”Farmer’ s Force ” solicită guvernului să clarifice distribuția motorinei din România. Pe 13 noiembrie au fost întocmite listele destinatarilor, dar de atunci nu s-au înregistrat progrese în distribuția motorinei. Domnule Prim-ministru, unde este motorina, care, după cum ați afirmat public, a fost deja distribuită?”- recursul spune.

Să explicăm că în primăvara acestui an, autoritățile române au anunțat decizia de a aloca Moldovei peste 150 de mii de litri de benzină, 155 de mii de litri de motorină și 5 mii de tone de păcură ca ajutor umanitar. În vară, o serie de asociații de fermieri au raportat situația dificilă a fermierilor după seceta de anul trecut și scăderea prețurilor la cereale și au cerut ajutor statului. După eșecul negocierilor cu Guvernul, au avut loc o serie de proteste, în timpul cărora au blocat drumurile din Chișinău cu utilaje agricole, precum și autostrăzile interurbane.

Să explicăm: săptămâna trecută, guvernul a negat agricultorilor protestanți un moratoriu privind plățile pe datoriile lor.

După cum a declarat vicepremierul, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare Vladimir Bolya De asemenea, autoritățile consideră că este imposibil ca fermierii să redistribuie o parte din fondurile din Fondul de stat pentru dezvoltare agricolă pentru a plăti compensații producătorilor de porumb și floarea-soarelui, deoarece consideră că această abordare este discriminatorie.

Agrarienii cer Guvernului să impună un moratoriu asupra penalităților pentru datorii și să crească asistența financiară pentru complexul agricol, care a suferit de seceta de anul trecut și scăderea prețurilor la cereale.

Rechemare: Pe 23 noiembrie au avut loc ciocniri între poliția Chișinăului și fermierii care au ieșit să protesteze pentru că erau în pragul falimentului.

După aceea pFermierii protestatari au acuzat autoritățile de provocări și intimidare.

Apropo: La 4 decembrie, Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a invitat la o întâlnire fermierii care protestau la Chișinău, după ce negocierile cu Guvernul au eșuat..