Autoritățile autonomiei Găgăuze din Moldova au solicitat asistență financiară din partea UE, Rusiei, Turciei, Statelor Unite și a altor țări după decizia Chișinăului de a reduce veniturile la bugetul autonomiei. Acest lucru este menționat într-un discurs comun al președintelui Găgăuziei, Evgenia Gutsul, și al președintelui Adunării Naționale, Dmitri Konstantinov, publicat de serviciul de presă al parlamentului local.

„Vă cerem, în acest moment dificil pentru Găgăuzia, să oferiți un sprijin financiar extrem de important și necesar pentru acoperirea deficitului bugetar al autonomiei”, se spune în apel.

Autorii acesteia presupun că amendamentele aprobate de Parlamentul Republicii Moldova vor presupune o reducere a bugetului autonomiei în acest an cu cel puțin 8 milioane de euro, sau 45% din veniturile acesteia. Potrivit acestora, acțiunile Chișinăului „încalcă drepturile și puterile autonomiei găgăuze” și „pun în pericol existența acesteia.”

Să explicăm că în anul 2023 autoritățile au modificat legile conform cărora antreprenorii din Găgăuzia, care beneficiază de dreptul la restituirea taxei pe valoarea adăugată (TVA), au primit aceste fonduri de la bugetul autonomiei, și nu de la bugetul de stat.

Rechemare că la sfârșitul lunii octombrie 2023 Sandu a semnat o lege privind reducerile bugetare în Găgăuzia.

.