Autoritățile georgiene așteaptă scuze din partea președinților Moldovei și Ucrainei, Maya Sandu și Vladimir Zelensky, precum și a unor țări europene care i-au criticat în repetate rânduri pentru tratamentul necorespunzător al fostului președinte Georgian Mihail Saakașvili în închisoare. Acest lucru a fost declarat de Președintele Parlamentului Georgian Shalva Papuashvili într-un interviu acordat primului canal al radiodifuzorului public Georgian.

Astfel, Comitetul European pentru prevenirea torturii și a tratamentelor sau pedepselor inumane sau degradante al Consiliului Europei a publicat un raport care menționează condițiile satisfăcătoare ale detenției lui Saakașvili în clinica privată Vivamed din Tbilisi.

„Astăzi am aflat că președintele Zelenski a mințit când a acuzat Georgia că l-a torturat pe Saakașvili, am aflat că președintele Sandu a mințit când a acuzat Georgia că l-a torturat pe Saakașvili. Am aflat că deputații europeni care au acuzat Georgia că l-a torturat pe Saakașvili au mințit și ei”, a spus Papuașvili. – Astăzi am aflat că mulți politicieni occidentali s-au dezonorat în fața Georgiei și a poporului Georgian, deoarece au acuzat în mod greșit Georgia că l-a torturat pe Saakașvili. Am aflat despre asta și, prin urmare, ne așteptăm ca acești oameni să-și ceară scuze, dar uneori este mai puțin așteptat.”

Să explicăm că Saakașvili a părăsit Georgia în 2013, după care au fost deschise patru dosare penale împotriva sa în țară, în două dintre ele politicianul a fost condamnat în absență la trei și șase ani de închisoare. În octombrie 2021, Saakașvili a ajuns în secret în Georgia, dar a fost reținut, după care a fost acuzat de trecerea ilegală a frontierei. În mai 2022, din cauza deteriorării sănătății sale, a fost dus la clinica privată Vivamed din Tbilisi, unde se află încă.

Rechemare Anterior, președintele Georgiei, Salome Zurabishvili, a declarat că Georgia, Ucraina și Moldova pot adera la Uniunea Europeană în același timp..