publika.md

Președintele Parlamentului, Igor Grossu, a spus că o soluționare rapidă a conflictului transnistrean înseamnă luptă, iar Chișinăul nu dorește acest lucru. El a menționat acest lucru în cadrul emisiunii Context de la postul de televiziune Moldova 1.

Potrivit lui, procesul de integrare europeană poate ajuta la soluționarea conflictului, deoarece locuitorii din stânga Nistrului vor vedea schimbări.

„Ne dorim ca procesul de integrare europeană să ne ajute să rezolvăm conflictul transnistrean, iar acest proces ne va ajuta, pentru că oamenii văd diferența, chiar dacă există multă propagandă rusă pe malul stâng, oamenii urmăresc evenimentele de la Chișinău, în Europa, în Rusia, în Ucraina. Și oamenii își trag propriile concluzii, chiar dacă nu vorbesc public, nu participă la acțiuni publice și așa mai departe. Prin urmare, noi, urmărind toate politicile noastre, vom avea grijă de cetățenii noștri din stânga Nistrului”, a explicat el.

Igor Grossu a mai subliniat că formatul 5 + 2 nu poate fi pus pe masă și reabilitat, iar acest mesaj a fost transmis mediatorilor OSCE și altor participanți la proces.

„Ei trebuie să înțeleagă o dată pentru totdeauna că vor trebui să plătească pentru gaz, să respecte toate regulile jocului pe piața unică europeană. Dar, mai presus de toate, trebuie să respecte drepturile și libertățile omului. Nu vom tolera arestări, rețineri ilegale și așa mai departe. Acestea nu sunt valori europene. Ei încearcă să se poziționeze ca o victimă, spunând, de exemplu, că Chișinăul a modificat în acest an Codul penal, care a introdus în cele din urmă un articol împotriva separatismului. Ei apelează la diverși intermediari și se plâng”, a spus Grosso.

Reamintim că negocierile privind reglementarea transnistreană în formatul „5+2” au fost blocate din 2019.

Cum spunea Sandu mai devreme, pIndependența Ucrainei poate oferi Republicii Moldova posibilitatea de a soluționa conflictul transnistrean.

.