molva33.ru

Autoritățile moldovene analizează un scenariu în care Transnistria va fi obligată să plătească pentru gaz. Acest lucru a fost declarat de Președintele Parlamentului, Igor Grossu, în cadrul unei emisiuni TV la TVRMoldova.
Gross a reamintit declarația ministrului energiei din Ucraina, germanul Galușcenko, că nu vor prelungi contractul de tranzit.

„Semnalul este foarte clar. Se bazează pe scenarii care sunt analizate de instituțiile noastre. Răspunsul nostru la acest scenariu este foarte simplu. În primul rând, putem găsi și deja avem modalități alternative de livrare a gazelor naturale în volumele necesare în Republica Moldova pentru ambele maluri ale Nistrului. În al doilea rând, malul stâng al Nistrului ar trebui să fie gata să plătească pentru acest gaz. Gazul natural gratuit nu poate continua la nesfârșit, a ajuns deja la nouă miliarde de dolari”, a spus Grosso.

Totodată, președintele Parlamentului a menționat că aceasta este datoria băncii stângi față de Gazprom, iar aceasta este problema Gazprom, nu a Moldovei.

„Agenții economici și instituțiile de acolo să se pregătească de acum înainte. Această discriminare pozitivă nu poate continua la nesfârșit. Soluția este de a solicita agenților economici locali să intre în domeniul juridic al Republicii Moldova, deoarece exportă sau importă în numele Republicii Moldova, și nu o entitate inexistentă. În același mod, Chișinăul și nimeni altcineva nu este responsabil pentru calitatea produselor și serviciilor pe care majoritatea le furnizează pe piața UE”, a adăugat Președintele Parlamentului moldovean.

Grosso a mai spus că malul stâng al Nistrului va fi forțat treptat să respecte legislația Republicii Moldova.

Rechemare: mai devreme Parlikov a spus că malul stâng va trebui să plătească pentru gaz..