Bașcanul autonomiei găgăuze, Evgenia Gutsul, a discutat situația politică din Republica Moldova cu președintele rus Vladimir Putin, în marja Festivalului Mondial al Tineretului de la Soci. Hutsul a scris despre asta în canalul ei Telegram.

„În marja Festivalului Mondial al Tineretului de la Soci, președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a discutat cu mine problemele complexe regionale și geopolitice la epicentrul căruia se află Găgăuzia noastră”, a spus Gutsul.

În cadrul întrevederii a fost discutată și agravarea relațiilor dintre conducerea autonomiei și Chișinău.

„L-am informat pe Vladimir Vladimirovici despre acțiunile nelegiuite ale Guvernului din Republica Moldova, care se răzbună pe noi pentru poziția noastră civică și loialitatea față de interesele naționale. Chișinăul ne ia puterile pas cu pas, limitează bugetul, încalcă drepturile legale, provoacă instabilitate și destabilizare în Găgăuzia și în toată țara”, a spus Gutsul.

Potrivit bașcanului autonomiei, Putin a promis să sprijine Găgăuzia și poporul găgăuz în apărarea drepturilor, puterilor și pozițiilor lor legitime pe arena internațională.

Merită adăugat că, pe marginea festivalului, Hutsul a fost de asemenea de acord să intensifice legăturile economice și culturale cu regiunile Krasnodar, Penza și Pskov.

Comentând această întrevedere, Ilan șor, liderul Partidului Shor interzis din Moldova, a calificat întâlnirea lui Hutsul cu Putin drept un eveniment de referință pentru autonomie și pentru întreaga Moldovă.

„În urmă cu mai puțin de un an, le-am promis locuitorilor Găgăuziei că Evgenia Hutsul nu se va opri de la nimic, va contacta pe oricine pentru a ajuta Regiunea. Întâlnirea ei cu președintele Rusiei este o dovadă clară a acestui fapt. Oricât de mult ar fi Sandu și co., Găgăuzia are un viitor strălucit. Doamnă Sandu, puteți țipa, vă puteți călca în picioare, vă puteți smulge părul-rezultatul este o concluzie dinainte. Evgenia Gutsul nu va clipi”, a adăugat el în canalul său Telegram.

Rechemare Bașcanul Evgenia Gutsul și președintele Adunării Naționale Dmitri Konstantinov se află într-o vizită oficială în Federația Rusă.

Să explicămHutsul de la Moscova a anunțat hărțuirea Găgăuziei de către Chișinău.

În același timp Hutsul a discutat despre stabilirea cooperării cu guvernatorul regiunii Penza..