Autoritățile din Autonomia Găgăuză nu iau în considerare problema secesiunii regiunii de Republica Moldova. Acest lucru a fost declarat de bașcanul autonomiei, Evgenia Gutsul, în urma vizitei sale de o săptămână la Moscova și Sochi, organizată de autoritățile ruse, relatează  infotag.md.

Întrebat de un jurnalist despre posibila secesiune a Găgăuziei de Republica Moldova, Gutsul a declarat că Legea Republicii Moldova” cu privire la statutul juridic special al UTA Găgăuzia ” prevede că acest lucru se poate întâmpla numai dacă Republica își pierde independența.

„Până în prezent, nu există premise pentru a vorbi despre această problemă pe fond. Locuitorii Găgăuziei sunt patrioți ai statului lor, Republica Moldova. Coexistăm perfect cu alte popoare care locuiesc în regiunea noastră. Toate contradicțiile care apar se află în planul politic și sunt de natură artificială. Sunt sigur că odată cu creșterea culturii politice și venirea la putere la nivel național a unor noi politicieni responsabili cu gândire de stat, toate problemele controversate dintre centru și autonomie vor fi rezolvate destul de repede prin dialog”, a spus Gutsul.

Totodată, ea a criticat parcursul autorităților moldovenești spre integrarea europeană, numindu-l „un basm frumos.”

Rechemare Bașcanul Evgenia Gutsul și președintele Adunării Naționale Dmitri Konstantinov au efectuat o vizită oficială în Federația Rusă.

Să explicămHutsul de la Moscova a anunțat hărțuirea Găgăuziei de către Chișinău.

În același timp Hutsul a discutat despre stabilirea cooperării cu guvernatorul regiunii Penza..