Скриншот

Șefa Găgăuziei, Eugenia Gutsul, a înaintat o sesizare Procuraturii Republicii Moldova și Consiliului pentru Egalitate — solicită ca deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Oaza Nantoi, să fie tras la răspundere pentru tentative de incitare la conflicte etnice. Hutsul a scris despre asta în canalul ei Telegram.

„La sfârșitul anului 2023, fracțiunea PAS din Parlamentul Republicii Moldova a adoptat amendamente la Codul fiscal, potrivit cărora rambursările de TVA către agenții economici din Găgăuzia ar trebui efectuate nu de la bugetul de stat, ci din bugetul autonomiei. Recent, un deputat din PAS, Oazu Nantoi, a recunoscut ceea ce am avertizat: aceste amendamente au avut un scop exclusiv politic de a pedepsi și umili locuitorii Găgăuziei. La propriu, Nantoi a spus:” Când găgăuzii vor dovedi că susțin Uniunea Europeană, atunci poate că vor vedea banii înapoi”, a spus ea.

Gutsul a subliniat că, în dorința sa de a rezolva probleme cu locuitorii autonomiei, PAS încalcă Constituția, care consacră egalitatea tuturor cetățenilor moldoveni în fața legii și a autorităților publice, indiferent de naționalitate, origine etnică, limbă, convingeri, opinii politice.

„PAS calcă în picioare Legea” cu privire la statutul juridic special al ATO Găgăuzia (Găgăuzia)” a Republicii Moldova și Codul ATO Găgăuzia, care consacră dreptul autonomiei de a soluționa în mod independent probleme de natură politică, socio-economică și culturală în competența sa. Aceleași norme sunt consacrate nu numai în legislația națională și găgăuză, ci și la nivelul Uniunii Europene (în Convenția Europeană), unde PAS și oaza de la Nantes se străduiesc atât de mult”, a spus ea.

Gutsul a subliniat că Găgăuzia nu intenționează să tolereze declarații discriminatorii și jignitoare adresate poporului autonomiei de către reprezentanții partidului de guvernământ și „experți”pro-guvernamentali.

„Am depus o plângere la Consiliul pentru Egalitate și la Procuratura Republicii Moldova, cerând să răspund la declarațiile lui Nanto împotriva Găgăuziei și să-l aduc în fața justiției”, a conchis ea.

Rechemare: pProcuratura din Găgăuzia a renunțat la dosarul penal împotriva Huțului.

.