mold.su

Guvernul Republicii Moldova a aprobat un memorandum privind unificarea rețelelor de gaze și electricitate cu România, care a fost semnat în decembrie 2023 de miniștrii energiei din cele două țări Victor Parlikov și Sebastian Burduja. Acest lucru este menționat într-un mesaj publicat pe site-ul Cabinetului de Miniștri.

„Guvernul a aprobat un memorandum de înțelegere între cabinetele de Miniștri ale Republicii Moldova și României privind implementarea proiectelor necesare conectării rețelelor de gaze naturale și electricitate”, se arată în mesaj.

De menționat că memorandumul prevede implementarea unor acțiuni speciale legate de creșterea transportului de gaze naturale și luarea în considerare a posibilității creșterii capacității gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău până la sfârșitul anului 2031.

De asemenea, este planificată construirea unei linii aeriene de transport a energiei electrice cu o tensiune nominală de 400 kV între orașele Suceava și Bălți. România va crește capacitatea de stocare a gazelor pe teritoriul său, iar compania românească OPCOM intenționează să obțină statutul de operator pe piața de energie electrică din republică.

Rechemare: Republica Moldova va lua un împrumut de la BERD de 30 de milioane de euro pentru a combina rețelele cu România.

.