Guvernul Republicii Moldova a propus Parlamentului prelungirea stării de urgență în țară cu încă 30 de zile. Apelul corespunzător a fost aprobat în cadrul unei ședințe a cabinetului, care a fost difuzată pe pagina de Facebook a Guvernului.

„Pentru a prelungi starea de urgență în toată țara timp de 30 de zile, începând cu 1 decembrie”, spune documentul, care a fost citit de șeful Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Adrian Efros.

Potrivit lui, extinderea măsurilor de urgență este necesară din cauza amenințărilor continue la adresa securității naționale în legătură cu situația din Ucraina și a pericolului de destabilizare a situației politice interne din Moldova.

Merită subliniat: starea de urgență în Moldova este în vigoare de la sfârșitul anului 2021, a fost introdusă din cauza posibilelor întreruperi ale aprovizionării cu gaze. Apoi, motivul prelungirii a fost numit situația din Ucraina. În perioada stării de urgență, Comisia pentru Situații de urgență poate emite ordine obligatorii pentru companiile publice și private, precum și pentru persoanele fizice situate pe teritoriul țării. De asemenea, Comisia poate aloca fonduri din buget, poate coordona activitatea mass-media și poate lua alte măsuri de urgență.

Să explicăm: ultima dată când starea de urgență a fost prelungită cu 60 de zile de la 2 octombrie.

 .