Organizația Internațională pentru protecția drepturilor jurnaliștilor, Stop Media Ban, a criticat dur intenția Guvernului moldovean de a închide posturile de televiziune și posturile de radio ale opoziției. El scrie despre asta Eureporter cu referire la declarația președintelui organizației Stop Media Ban Lyudmila Belchenkova.

Potrivit acesteia, decizia Comisiei de investiții din Moldova de a revoca licența a încă 7 posturi de televiziune și 2 posturi de radio va extinde și mai mult practica cenzurii.

Belchenkova a reamintit că, din 2023, peste 20 de instituții media din Moldova au fost închise fără nicio procedură judiciară. Ea a numit astfel de acțiuni ale Chișinăului „cenzură țintită care vizează suprimarea disidenței în societatea moldovenească.”

„Abordarea guvernului indică în mod clar un program de cenzură larg răspândit. Scopul lor este de a suprima toate vocile disidente și, fără intervenția instituțiilor europene relevante, pot reuși”, a spus Belchenkova.

Președintele organizației a subliniat că închiderea tuturor presei de opoziție din Moldova subminează fundamentele democrației și statului de drept în Moldova.

„Cetățenii Republicii Moldova sunt privați de drepturile lor fundamentale de a-și exprima opiniile și de a fi ascultați. Instituțiile europene trebuie să intervină imediat și să sprijine libertățile fundamentale în țara noastră”, a spus Belchenkova.

Stop Media Ban se concentrează pe faptul că critica represiunii mass-media din Moldova este reflectată și în raportul anual al Departamentului de Stat al SUA privind drepturile omului în Moldova. Raportul citează diverse încălcări, inclusiv: restricții severe asupra libertății de exprimare și mass-media, inclusiv cenzura și amenințarea legilor penale de defăimare pentru a suprima auto-exprimarea; restricții semnificative asupra libertății internetului; interferențe semnificative cu libertatea de întrunire și asociere pașnică, inclusiv legi excesiv de restrictive privind organizarea, finanțarea sau funcționarea organizațiilor neguvernamentale și a societății civile.

În acest sens, Stop Media Ban solicită comunității politice europene să ia o poziție fermă împotriva suprimării mass-media din Moldova. Acesta solicită guvernului moldovean să renunțe la politica ostilă față de libertatea presei, în timp ce țara dorește aderarea la UE.

Să explicăm: Stop Media Ban este o organizație independentă non-profit dedicată combaterii represiunii mass-media și protejării libertății presei. Înființată în Moldova în urma cenzurii mass-media pe scară largă, organizația pledează pentru crearea unor mecanisme eficiente de protejare a libertății presei atât la nivel local, cât și internațional.

Reamintim că recent a devenit cunoscut faptul că Consiliul pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională a solicitat inspectarea a încă șapte posturi TV și a două posturi de radio din Moldova. Vorbim despre posturile N4, Mega TV, Cinema 1, Exclusiv TV, GRT (Găgăuzia), TV9, REN TV și Radio Retro FM, GRT FM (Găgăuzia).

Mai devreme am scris Asociația Jurnaliștilor din Moldova Stop Media Ban a lansat o petiție prin care solicită instituțiilor europene să influențeze autoritățile moldovenești în materie de respectare a libertății presei și a dreptului cetățenilor de a primi informații din surse alternative..