Autoritățile Transnistriei nerecunoscute au anulat beneficiile pentru fermierii moldoveni după decizia Chișinăului de a impune taxe asupra mărfurilor care călătoresc în regiune. Amendamentele relevante au fost adoptate de Parlamentul Republicii nerecunoscute în două lecturi simultan.

„Acestea prevăd eliminarea regimului de regim vamal special pentru entitățile de afaceri și vizează creșterea veniturilor din buget. Până în prezent, pentru această categorie de utilizatori de terenuri a fost în vigoare un regim special de regim vamal. Nu prevedea colectarea taxelor vamale și a taxelor vamale în cursul activității economice externe”, informează serviciul de presă al organului legislativ.

Inovațiile vor afecta fermierii moldoveni din raionul Dubossary, ale căror terenuri agricole au ajuns pe teritoriul Transnistriei după conflictul armat din 1992. Activitățile lor implică transportul materialului săditor și al culturilor peste graniță.

Rechemare Începând cu 1 ianuarie 2024, odată cu intrarea în vigoare a noului Cod Vamal al Republicii Moldova, toți agenții economici din regiunea transnistreană vor achita taxe vamale pe principii generale pentru a asigura principiul egalității pentru toți reprezentanții mediului de afaceri din Republica Moldova.

Cu o zi înainte, 17 ianuarie, Moldova și Transnistria nu au convenit asupra eliminării taxelor vamale..