epcdata.autorevers-parts.ru

Liderul Partidului Shor interzis în Moldova, Ilan Shor, s-a întors în Israel, după ce în urmă cu patru zile a zburat cu un avion privat spre o destinație necunoscută Chișinăului și autorităților israeliene. Acest lucru a fost menționat într-un comentariu la postul de televiziune Moldova 1 de către șeful Centrului Internațional de cooperare polițienească din cadrul Inspectoratului Principal de poliție (Interpol), Viorel Centyu.

Potrivit acestuia, Tel Aviv a relatat că Ilan Shor s-a întors în Israel joi, 9 noiembrie, dar țara de unde a plecat este încă necunoscută.

„Pe a noua, la 21:34, șor s-a întors în Israel, dar autoritățile israeliene nu au raportat de unde a venit șor. Avem doar confirmarea că a aterizat pe Aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv. Nici în primul, nici în cel de-al doilea caz nu se știe unde a plecat și de unde a venit”, a declarat Viorel Centiu, șeful Biroului Interpol din Republica Moldova.

Să explicăm: mai devreme Ziarul de gard a scris că avionul privat pe care a zburat Shor aparține miliardarului rus Roman Abramovici. Avionul trebuia să decoleze luni, 6 noiembrie, la ora 16:30 de pe aeroportul din Tel Aviv și să aterizeze la Moscova. Informațiile nu au fost încă confirmate oficial.

Să explicăm: mai devreme, autoritățile republicii au cerut de mai multe ori fără succes Israelului extrădarea lui Shor, care are cetățenia israeliană.

În iunie 2017, șor a fost condamnat la șapte ani și jumătate de închisoare pentru participarea la cazul retragerii a 1 miliard de lei de la trei bănci din Moldova. El a făcut apel de verdict și a fost pus sub control judiciar până la decizia finală a judecătorilor. În acest timp, a devenit primarul orașului Orhei, a înființat un partid în numele său și l-a condus în Parlament, devenind deputat. Cu toate acestea, după criza politică care a izbucnit în iunie 2019 și schimbarea puterii în Moldova, Shor a părăsit țara. După aceea, a fost lipsit de imunitate parlamentară și a fost pus pe lista dorită.

Rechemare: ranee Chișinăul a cerut țărilor membre Interpol să asiste la reținerea lui șor.

.