Inspectoratul General al Poliției a anunțat că oamenii legii au contactat Interpolul cu o cerere de arestare a liderului Partidului interzis” șor”, Ilan șor. Acest lucru este menționat în serviciul de presă al Departamentului.

ISU a indicat că șor a părăsit teritoriul Israelului, al cărui cetățean este, de cinci ori, dar nu ar fi fost reținut în statele în care a ajuns.

Aceștia au reamintit că ultima trecere oficială a frontierei de stat a Republicii Moldova de către Ilan șor a avut loc la data de 17.08.2018 pe drumul de intrare în Republica Moldova.

„De la anunțarea percheziției, orice informație disponibilă este coordonată prompt și direct cu departamentele de specialitate ale Secretariatului General Interpol, de la care se solicită sprijin pentru accelerarea soluționării cazului, localizarea și arestarea lui șor.  Potrivit informațiilor oficiale disponibile în ultima perioadă, începând din noiembrie 2023, Ilan șor comunică și are diverse întâlniri cu oficiali din alte state, în special din Federația rusă, așa cum suspectul raportează personal în postările publicate pe rețelele de socializare”, se arată în mesaj.

Deci, la 6 noiembrie 2023, Ilan Shor a părăsit teritoriul Israelului Pe calea aerului, prezentând un pașaport eliberat de autoritățile israeliene. Autoritățile din Israel au confirmat plecarea sa din țară și mai târziu au raportat că a intrat în Israel pe 9 noiembrie prin Aeroportul Internațional Ben Gurion din Tel Aviv.

Pe baza informațiilor operaționale disponibile, la 26 noiembrie 2023, Ilan Shor a părăsit din nou teritoriul Israelului, lucru confirmat de autoritățile statului relevant.

Următoarea dată când Shor a părăsit Israelul a fost pe 6 decembrie 2023, iar pe 7 ianuarie 2024 a plecat în Emiratele Arabe Unite. Informațiile au fost solicitate imediat de la Interpol din Abu Dhabi, iar Secretariatul General Interpol a fost, de asemenea, solicitat ajutor, dar intrarea subiectului pe teritoriul țării relevante nu a fost confirmată de autoritățile EAU.

Având în vedere faptul că toate eforturile și cooperarea cu statele nu au dat rezultate, sa decis abordarea acestei probleme la un nivel superior. Astfel, prin anchete oficiale, poziția și participarea șefului Interpol, a Secretarului General al Interpol și a șefului poliției din Israel, s-a propus luarea unor măsuri stricte și urgente.

Începând cu 18 ianuarie 2024, informațiile operaționale primite între timp indicau că Ilan Shor are cetățenia rusă și va părăsi Emiratele Arabe Unite pentru Federația Rusă. În acest sens, o cerere a fost trimisă Interpolului la Moscova. Ca răspuns, Am fost informați că Ilan Shor nu este cetățean rus și că a fost înregistrat ultima dată ca părăsind Federația Rusă pe 12/27/2014.

La 02/01/2024, după o altă alarmă în sistemul Interpol, s-a stabilit că Ilan șor a fost verificat la ieșirea de pe teritoriul Statului Israel, iar autoritățile israeliene ne-au contactat de urgență pentru a oferi detalii. Biroul Interpol din Ierusalim a confirmat că subiectul a părăsit Israelul, iar alte detalii despre zbor și destinație nu au fost raportate.

Potrivit unei postări publicate pe 02/07/2024 pe pagina lui Ilan Shor, s-a dovedit că acesta se afla în Federația Rusă, unde a avut o întâlnire la Moscova.

„Imediat după apariția informațiilor în presă, am contactat Interpolul de la Moscova și Secretariatul General al Interpolului de la Lyon cu solicitarea de a întreprinde de urgență acțiunile necesare în legătură cu Ilan Shor căutat pentru a-l localiza și aresta”, se spune în mesaj.

Rechemare În cadrul unei întrevederi cu Leonid Kalașnikov, șeful Comisiei Dumei de Stat pentru afaceri CSI, șor a spus că singura salvare pentru Moldova în acest moment este aderarea la Uniunea Economică Eurasiatică (EAEU)..