Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat inadmisibilitatea reluării conflictului armat de pe Nistru cu ocazia aniversării evenimentelor tragice. Acest lucru este afirmat într-o declarație publicată de serviciul de presă prezidențial.

„Păstrând amintirea luptelor pentru Nistru din 1992, promitem solemn să nu permitem niciodată repetarea acelei tragedii. Și chiar dacă există forțe care încearcă să semene neîncredere și discordie între noi, spun cu voce tare și clar: nu vor reuși”, se spune în declarație.

Acesta afirmă că Chișinăul va căuta în mod pașnic revenirea regiunii transnistrene sub controlul său.

„Carta ONU consacră inviolabilitatea integrității teritoriale și a suveranității naționale! Prin urmare, avem tot dreptul să depunem toate eforturile pentru reunificarea pașnică a țării”, a adăugat Președintele.

De asemenea, ea și-a exprimat recunoștința față de oamenii legii și voluntarii care au apărat poziția Chișinăului în 1992.

„Societatea noastră poartă încă o rană adâncă care nu poate fi vindecată doar prin trecerea timpului”, crede Sandu.

Să explicăm: pe 2 martie, Moldova sărbătorește „Ziua amintirii și aprecierii”. Evenimentele au început cu o slujbă divină, după care oamenii legii au mărșăluit de la statuia lui ștefan cel Mare din Centrul Chișinăului până la monumentul „mamei îndurerate” de la Memorialul Gloriei Militare „eternitatea”, unde a avut loc o ceremonie de depunere a florilor cu participarea înalților oficiali ai țării.

Rechemare: Sandu urmează să repete referendumul privind integrarea europeană în caz de eșec.

.