Astăzi, 19 decembrie, medicii Spitalului Republican de boli infecțioase au numit după Toma Chorbe și spitalele de Dermatologie au protestat în fața guvernului împotriva fuziunii celor două instituții medicale. Acest lucru este raportat de Point.md.

Potrivit raportului, unii politicieni au venit să sprijine medicii. În special, la protest au fost văzuți fostul prim-ministru Ion Kiku, activiștii Congresului Civic și fostul bașcan al Găgăuziei Irina Vlakh.

Să explicăm că mai devreme medicii lui Tom Chorbe și Spitalul de Dermatologie au depus petiții cerând să nu fuzioneze instituțiile medicale. Ministerul Sănătății spune că este vorba doar de gestionarea comună și că niciun spital nu va fi închis.

Conform proiectului publicat pentru revizuire de către Ministerul Sănătății, Spitalul de Boli Infecțioase numit după Toma Chorbe va fi reorganizat și „absorbi” Spitalul de Dermatologie și Boli Infecțioase.

Ministerul Sănătății explică decizia spunând că clădirea spitalului poartă numele Toma Chorbe este vechi și are nevoie de renovare, iar Spitalul de Dermatologie funcționează într-o clădire care poate fi adaptată la standardele actuale ale serviciilor medicale furnizate de ambele instituții. Departamentul a mai declarat că gestionarea separată a două spitale implică costuri suplimentare nejustificate.

Mai devreme Liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, a menționat că teritoriul Spitalului de Boli Infecțioase Tom Chorbe de pe bulevardul ștefan cel mare, estimat la 20 de milioane de euro, a fost promis de autoritățile moldovene Organizației Națiunilor Unite și altor structuri..