nokta.md

Moldova se confruntă cu un deficit de lapte, ai cărui producători acoperă doar o mică parte din cererea din țară. Acest lucru a fost declarat la un briefing de către ministrul Agriculturii al Republicii Vladimir Bolya, relatează radiomoldova.md.

„În Moldova există o penurie uriașă de lapte. În primele șase luni ale anului trecut, am produs 28 de mii de litri de produs intern, în timp ce cererea este de 568 de mii”, a spus Bolya.

El a subliniat că, de-a lungul anilor de Independență, Republica s-a transformat dintr-un important producător de lapte într-un importator. Potrivit statisticilor, în fermele din Moldova există doar 14 mii de vaci de lapte, iar alte aproximativ 50 de mii sunt ținute în ferme private.

În acest sens, Ministerul a elaborat o serie de programe în cadrul cărora vor fi implementate granturi de până la 1 milion USD per beneficiar. Acest lucru, potrivit guvernului, va ajuta crescătorii de animale până în 2025 să crească numărul la 20 de mii de vaci de lapte în fermele care vor produce cel puțin 160 de mii de litri de lapte pentru a acoperi 40% din consumul intern

 .