gagauznews.com

Moldova a ocupat locul 1 În Indicele Parteneriatului Estic până la sfârșitul anului 2023. Indicele a fost elaborat de Forumul societății civile (EaP CSF), rapoarte infotag.md.

Studiul spune că indicele Parteneriatului Estic servește ca un far care evaluează progresele înregistrate de șase țări (Moldova, Ucraina, Georgia, Armenia, Azerbaidjan, Belarus) în trei domenii: democrație, guvernare eficientă și statul de drept; convergența politicilor cu UE și obiectivele de Dezvoltare Durabilă.

Indicele EAP depășește doar colectarea și măsurarea datelor. Ea ia în considerare diferite forme de schimbare (progresul reformelor, dezvoltarea, plecarea de la democrație, abaterile politice), precum și stagnarea și lipsa schimbării. În evaluarea sa, el acordă o atenție deosebită egalității de gen și Drepturilor Omului.

Moldova și Ucraina au ocupat primele două locuri, ceea ce confirmă succesul lor în atingerea obiectivelor reformelor și accelerarea apropierii lor de UE, în ciuda circumstanțelor foarte dificile. Indicele Parteneriatului Estic 2023 indică faptul că aceste două țări candidate la UE pun în aplicare în mod constant schimbările sistemice pe care Bruxelles le așteaptă de la acestea pentru a se îndrepta spre aderare.

Primul loc al Republicii Moldova se datorează ” performanței impresionante în domeniul reformelor electorale, pluralismului politic, anticorupției și egalității de șanse.” Ratingul Ucrainei „a fost umbrit de război și de restricțiile asupra vieții publice impuse de legea marțială din 22 februarie 2022.”

„Cu toate acestea, apropierea de UE este un proces dinamic și poate regresa cu ușurință atunci când circumstanțele interne sau externe se schimbă sau pur și simplu dacă se instalează oboseala reformei. În consecință, nivelul tot mai mare de apropiere dintre Moldova și Ucraina este o „lucrare în desfășurare” și, cel mai important, multe reforme recente, în special cele legate de alegeri, Anticorupție și reforme constituționale, nu au fost încă testate pe deplin”, se arată în raport.

Rechemare: Moldova a ocupat locul 49 în clasament în ceea ce privește riscurile investiționale.

.