emeat.ru

Moldova nu a exportat o singură tonă de carne de vită, porc și pasăre în 2023 din cauza productivității scăzute a produselor corespunzătoare. Acest lucru a fost spus de către expertul economic Yuri Rizhi, rapoarte mold-street.com .

În luna martie, Moldova a primit pentru prima dată dreptul de a exporta carne de pasăre și ouă procesate pe piața europeană. După cum a menționat Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, decizia Comisiei Europene va contribui la atingerea obiectivului național prioritar de diversificare a piețelor pentru producătorii de păsări din Moldova.

„Moldova nu va putea profita de beneficiile oferite de Uniunea Europeană pentru exportul de produse din carne, deoarece în 11 luni din 2023 nu a exportat nici măcar o tonă de carne de vită, porc sau pasăre. Excepție face Transnistria, care a furnizat peste hotare 48 de tone de carne de pasăre, dar aceste volume nu pot fi considerate exporturi de produse din carne din Moldova în ansamblu”, a explicat Rizhi.

Analistul a menționat că doi factori au influențat situația actuală: o reducere a producției și focare de gripă aviară și pestă porcină africană.

„Abatoarele din țară funcționează la capacitate redusă, iar sectorul zootehnic este în declin evident. Această situație dificilă obligă Moldova să recurgă la importul de carne pentru a-și satisface nevoile interne. În absența unei producții interne suficiente, procesatorii se bazează pe surse externe pentru a umple deficitul de carne necesar industriei alimentare locale”, a adăugat expertul.

Rechemare Anterior, fermierii moldoveni au cerut o întâlnire urgentă cu noul șef al Băncii Naționale..