newsmaker.md

Comisia Electorală Centrală din Moldova, fără explicații, a refuzat să acrediteze o parte din observatorii ruși din misiunea Biroului OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (ODIHR) pentru monitorizarea alegerilor municipale din republică. Acest lucru este menționat în declarația Misiunii Permanente a Federației Ruse la Organizația Internațională.

„Pe măsură ce alegerile locale din Moldova se apropie de 5 noiembrie, conducerea acestui stat participant la OSCE crește numărul aventurilor politizate cu un fundal sincer anti-rus. De data aceasta vorbim despre refuzul CEC al țării de a acredita un număr de observatori ruși pe termen scurt ca parte a misiunii de monitorizare fără a preciza motivele”, a informat Misiunea Permanentă rusă la OSCE.

Diplomații au menționat că membrii echipelor internaționale OSCE/BIDDO nu acționează în calitate personală sau națională, ci în calitate de experți internaționali.

„Conform practicii stabilite de zeci de ani, decizia privind mărimea misiunii și compoziția numerică a acesteia este determinată de conducerea biroului pe baza rezultatelor procedurilor și evaluărilor preliminare”, se spune în comentariu.

Nu este pentru prima dată când Chișinăul, din cauza clipirii anti-ruse, încalcă obligațiile internaționale în sfera electorală adoptate în cadrul OSCE, afirmă misiunea.

Misiunea Permanentă a cerut Chișinăului să își respecte obligațiile față de organizație. De asemenea, misiunea diplomatică insistă asupra intervenției urgente a conducerii ODIHR în această situație.

„Cerem autorităților moldovenești să revină la îndeplinirea conștiincioasă a obligațiilor care le revin în sfera electorală, iar conducerii ODIHR să ia măsuri urgente pentru a remedia situația”, a subliniat Misiunea Permanentă.

Rechemare: Ministerul Afacerilor Externe a anunțat o reducere a numărului de ambasade din Federația Rusă.