baler.club

Moldovenii plătesc de patru ori mai mult pentru gaz decât în țările vecine din cauza incompetenței guvernului Partidului Acțiune și Solidaritate (PDS). Acest lucru a fost declarat de liderul Partidului șansa de opoziție, Alexei Lungu, în canalul său Telegram.

„Există o lipsă totală de transparență și concurență în domeniul achizițiilor de gaze. Autoritățile noastre nu au experiență în tranzacții internaționale. În plus, acest proces este politizat și a fost stabilit un monopol pe piața gazelor. De aici și cele mai mari prețuri la combustibil din regiune. Potrivit unor experți, acestea sunt de patru ori mai mari decât în mai multe țări din Europa Centrală și de Sud-Est, chiar mai mari decât în România și Ucraina”, a scris Lungu.

Potrivit acestuia, guvernul format de partidul de guvernământ nu este în măsură să facă față crizei energetice, care a fost anunțată în republică în 2021.

Lungu consideră că autoritățile au primit 1,2 miliarde de euro de la UE și alte instituții financiare internaționale pentru a depăși criza energetică, cea mai mare parte a acestei sume fiind acordată sub formă de împrumuturi.

„După analizarea prețurilor de pe piața bursieră internațională și a prețurilor plătite de Moldovagaz pentru gazele achiziționate în detrimentul fondurilor bugetare și împrumuturilor din străinătate, am constatat o discrepanță de peste 213 milioane de dolari, iar aceasta este doar pentru achizițiile din 2023”, a subliniat Lungu

Rechemare: Moldovagaz a anunțat o reducere a costului gazului rusesc în februarie.

.