belvpo.com

Din 2025, Moldova va trece la un nou Program de Parteneriat Individual cu NATO (individual Tailored Partnership Program — ITPP). Acest lucru este menționat în decizia pregătită de guvern, pe care Cabinetul de Miniștri o va lua în considerare la o ședință din 13 decembrie.

Potrivit proiectului, Acest lucru se datorează reformei relațiilor de parteneriat ale NATO cu țările terțe. Până atunci, Republica Moldova va prelungi cu un an Planul Individual de acțiuni de parteneriat cu NATO (IPAP), principalul document de cooperare a Republicii cu Alianța.

Potrivit proiectului de hotărâre, Republica Moldova va prelungi cu încă un an Planul Individual de parteneriat cu NATO. Cu toate acestea, un alt program va începe să funcționeze în 2025.

„NATO a început procesul de reformare a parteneriatelor, introducând conceptul de” un partener-un plan.” Aceasta prevede integrarea programelor și instrumentelor de cooperare ale Alianței Nord-Atlantice cu fiecare stat partener într-o singură structură prin dezvoltarea unui nou Program Individual de parteneriat”, se arată în nota informativă.

Conform aceleiași note, scopul reformei este „creșterea coerenței și eficacității parteneriatelor NATO, clarificarea informațiilor despre obiectivele și acțiunile planificate în cadrul cooperării bilaterale și eliminarea duplicării între diferite programe și instrumente de cooperare.”

Astfel, în conformitate cu noul concept de reformă a parteneriatului NATO, Moldova ar trebui să treacă de la IPAP și procesul de planificare și analiză (PARP) la ITPP. Noul program de parteneriat va fi elaborat timp de 4 ani.

Rechemare: anterior în NATO a anunțat aderarea iminentă a Republicii Moldova la Alianță.

.