europeanwesternbalkans.com

În următorii ani, toate statele vecine ale României vor adera la NATO, inclusiv Moldova. Acest lucru a fost declarat de Secretarul General Adjunct al Organizației Atlanticului de Nord, Mircea Joane, relatează Agerpres.

„Cred că România are o cale de a părăsi în sfârșit periferia Europei și de a deveni centrul Europei. În următorii ani, Ucraina, Moldova, Georgia și Balcanii – toți vecini ai României – vor deveni parte a familiei europene și a familiei Euro-atlantice. România nu va mai fi granița estică a Occidentului”, a spus el.

Potrivit lui Joane, acesta este un proces complex, dar ireversibil. Secretarul general adjunct al NATO consideră că conflictul din Ucraina are un impact semnificativ asupra schimbărilor geopolitice din regiune.

El a menționat că nivelul ambițiilor României poate fi „să nu mai fie o țară periferică, provincială și un nou venit în Europa” și „să fie în centrul politic unde se iau decizii importante.”

„Concluzia este următoarea: nimeni nu te invită să stai la masa decizională dacă nu iei locul pe care îl meriți. Trebuie să începem să ne apărăm interesele și să ne promovăm. În cartea mea, vorbesc și despre patrulaterul pe care îl văd în Europa: Franța –Germania – Polonia –România. Acesta este un patrulater natural. Două țări mari din Europa de Vest și două țări mari aici. Până în 2030, așa cum a propus președintele Maia Sandu, Republica Moldova va fi în Uniunea Europeană împreună cu România. În sine, acesta este un moment extrem de important pentru istoria națională a României”, a adăugat Mircea Joane.

Rechemare mai devreme, Joane a declarat că NATO nu va putea garanta securitatea Republicii Moldova..