Pe canalele Telegram este publicat un videoclip fals în care președintele Maya Sandu vorbește rusă și îi felicită pe moldoveni pentru sărbătorile de iarnă. Administrația Prezidențială informează despre acest lucru.

În acest sens, administrația prezidențială a îndemnat cetățenii să fie atenți și să nu fie manipulați de informații false distribuite în anumite rețele și canale.

„În contextul unui război hibrid împotriva Republicii Moldova și a conducerii democratice, imaginea șefului statului este folosită prin falsificarea imaginii și sunetului. Scopul acestor imagini false este de a crea neîncredere și diviziune în societate și, ca urmare, de a slăbi instituțiile democratice ale Republicii Moldova”, se arată într-un comunicat al Ministerului.

Administrația Prezidențială a atras atenția cetățenilor asupra faptului că informațiile difuzate în spațiul public, însoțite de fotografii sau videoclipuri care înfățișează înalți oficiali ai statului, sunt o „manipulare de tip fals și profund.”

„Președinția neagă autenticitatea declarațiilor atribuite șefului statului și condamnă practica dezinformării. Îndemnăm toți cetățenii să primească informații doar din surse oficiale și de încredere și să verifice informații din alte surse”, se arată într-un comunicat al Ministerului.

Un caz similar a avut loc în urmă cu o lună, când un alt videoclip creat cu ajutorul inteligenței artificiale a apărut cu o zi înainte de alegerile locale și a fost postat pe Facebook.

"".