Printre fermierii care protestează sunt cei care au cu adevărat nevoie de ajutor, dar sunt și alții care au luat decizii financiare greșite, iar statul nu este de vină pentru problemele lor. Acest lucru a fost declarat de către Prim-ministrul țării, Dorin Rechan, în cadrul emisiunii profunzime.

Potrivit acestuia, la solicitarea Președintelui țării, Maya Sandu, va fi publicată o listă a fermierilor care au primit subvenții.

„Guvernul înțelege necesitatea de a-i ajuta pe cei care au cu adevărat nevoie de el și vom insista asupra acestui lucru”, a spus Rechan.

Întrebat Cum determină guvernul cine are cu adevărat nevoie de asistență de stat, Rechan a răspuns că Comisia pentru Situații de urgență este responsabilă pentru acest proces.

„Există o comisie de urgență. Am alocat încă 50 de milioane de lei din Fondul de intervenție peste suma planificată pentru 2024 pentru a compensa pierderile producătorilor de cereale afectați de seceta de anul trecut din sud. Acolo, aproximativ 400 de producători de cereale vor primi compensații, în medie 2500 de lei la hectar. Pentru producătorii de cereale cu datorii restante față de creditori, a fost gândit un mecanism prin care ministrul Agriculturii și o comisie specială îi ajută pe acești producători agricoli să își restructureze datoriile”, a spus el.

Rechan a reamintit că în 2023 s-a pus problema ca Moldova să-și închidă granițele, „chiar dacă Ucraina protejează, chiar dacă Ucraina luptă pentru Moldova.”

„A apărut întrebarea că ar trebui să limităm importurile de cereale. Ne-am asigurat că aceste importuri nu sunt în Moldova și am propus un mecanism de licențiere, care, de fapt, a condus la protecția pieței. Ulterior, au fost propuse măsuri pentru a ajuta la restructurarea datoriilor. Acum datoriile sunt complet diferite, iar agenții sunt complet diferiți. Prin urmare, nu poate exista aceeași abordare. Sunt cei care au cu adevărat nevoie de ajutor și sunt cei care au luat decizii financiare greșite și nu ar trebui să plătim pentru aceste decizii greșite, precum și contribuabilii și alți cetățeni. Această comisie din cadrul Ministerului Agriculturii va evalua dacă asistența este justificată”, a subliniat Premierul.

Întrebat dacă va fi publicată lista fermierilor care au primit subvenții și în ce măsură, premierul a răspuns că lista a fost întocmită și va fi publicată.

Să explicăm: fermierii care protestează cer Guvernului să accelereze alocarea compensației promise în valoare de 23 de milioane de dolari și să înceapă negocierile cu privire la alte măsuri de sprijinire a industriei.

Apropo: anterior, președintele Parlamentului, Igor Grossu, a spus că fermierii care cer o întâlnire cu el și președintele țării ar trebui să negocieze și să-și rezolve problemele cu Ministrul Agriculturii, Vladimir Boley.

Rechemare Pe 10 februarie, fermierii protestanți au blocat drumul la postul de frontieră Leușeni de la granița cu România timp de o jumătate de oră, cerând autorităților să ajute la plata datoriilor la împrumut, precum și să ia alte măsuri pentru Susținerea Industriei.

Cu toate acestea deja pe 11 februarie, fFermierii din sudul Moldovei au suspendat protestele până pe 13 februarie pentru a discuta problemele lor cu președintele Parlamentului și liderul Partidului Acțiune și Solidaritate, Igor Grosso.

Deja pe 12 februarie fFermierii au organizat 5 proteste cerând guvernului să accelereze alocarea ajutorului.

Comentând protestele agricultori, Bolya a spus că este greu pentru toată lumea acum..