Autoritățile norvegiene au decis să-și sporească prezența în Republica Moldova și, prin urmare, o ambasadă a acestei țări va fi deschisă la Chișinău. El scrie despre asta ipn.md cu referire la o declarație a ministrului norvegian de Externe Espen Bart eide.

După formarea personalului diplomatic în țările vecine ale Rusiei, inclusiv România, Lituania și Ucraina, Norvegia intenționează să deschidă prima sa misiune diplomatică în Moldova, a menționat el.

În același timp, Eide a adăugat că „nimic nu indică faptul că războiul se va încheia în curând” și că atât Ucraina, cât și Moldova vecină „vor avea nevoie de ajutorul nostru pentru mulți ani de acum înainte.”

De asemenea, se remarcă faptul că Norvegia a alocat deja sute de milioane de coroane pentru a sprijini eforturile Moldovei de a ajuta refugiații ucraineni, pe care i-a acceptat pentru a sprijini economia și implementarea reformelor democratice, precum și pentru o cooperare mai strânsă cu țările europene din vestul granițelor sale.

O parte din fondurile deja transferate în Moldova au fost utilizate pentru plata salariilor angajaților din sectorul public din Moldova, precum și pentru susținerea procesului de furnizare a gazelor către țară în perioada de iarnă.

„Înființarea misiunii diplomatice trimite un semnal clar al sprijinului nostru în acest moment critic pentru Moldova și Europa”, a declarat Eide în legătură cu sprijinul militar și economic anunțat de guvernul norvegian pentru Ucraina.

Rechemare: mai devreme a devenit cunoscut faptul că Grecia va deschide în curând o ambasadă la Chișinău.

.