În orașul-port Guayaquil din Ecuador, bărbați înarmați în cagule, îmbrăcați în cea mai mare parte în negru, au pătruns marți, 9 ianuarie, în incinta postului de televiziune de stat TC televisi Electronn, în timpul unei transmisiuni în direct și au luat ostatici mai mulți jurnaliști și angajați. Acest lucru este raportat de DW.

Transmisia live nu a fost întreruptă, deși luminile s-au stins pe platou și s-au auzit țipete, împușcături și bătăi ale angajaților.

Leonardo Flores Moreno, coordonator de știri și reporter TC, a declarat pentru Reuters că atacatorii au pătruns în zona de recepție, au atacat personalul canalului TV și „au plantat dinamită Două persoane au fost rănite, după care difuzarea a fost oprită. Poliția a anunțat mai târziu că” ordinea a fost restabilită ” și 13 atacatori au fost arestați.

La scurt timp după incidentul de pe canalul TV și în legătură cu escaladarea banditismului în Ecuador, Președintele Daniel Noboa a ordonat eliminarea tuturor grupurilor de bande. Prin decretul său, publicat marți seara, el a ordonat forțelor armate să desfășoare operațiuni împotriva a două duzini de organizații criminale, declarând un regim de”conflict armat intern

Bandele care operează în Ecuador sunt menționate în decret ca organizații teroriste și belligerante nestatale care urmează să fie distruse.

În ajunul izbucnirii violenței în închisori, Președintele Noboa a declarat o stare de urgență de 60 de zile în țară. În această perioadă, o stare de asediu va fi în vigoare în țară între orele 23.00 și 5.00.

Rechemare, în August 2023 până laCandidatul la funcția de președinte al Ecuadorului a fost împușcat mortal după un miting electoral.

.