Укринформ

Corespondentul Dimineata a vizitat Odesa și a intervievat locuitorii țării, care și-au schimbat orientarea de la CSI la Uniunea Europeană, despre ce schimbări au experimentat de la începutul independenței și ce viitor văd în viitor.

Starea de spirit din Odessa, care a păstrat istoria și cultura asociată cu Rusia, este importantă pentru înțelegerea viitorului pentru moldoveni, deoarece Ucraina a luat calea abandonării CSI în favoarea UE mult mai devreme decât Moldova.

Locuitorilor din Odessa li s-a oferit un întreg bloc de întrebări. Deci, răspunzând la întrebarea cum s-a schimbat Odessa în ultimii 30 de ani, orășenii au fost împărțiți. Jumătate dintre respondenți s – au concentrat pe schimbări pozitive în dezvoltarea orașului-oraș, îmbunătățirea infrastructurii și aspectul. În același timp, jumătate dintre orășeni s-au plâns de guvernarea proastă, din cauza căreia oamenii au început să plece din ce în ce mai des, iar orașul și-a pierdut identitatea.

„S-a înrăutățit pentru că Guvernul este rău. Totul depinde de oficiali”, s-au plâns ei.

Locuitorii din Odessa au demonstrat o diviziune similară atunci când au răspuns la întrebare, este posibil să vorbești rusă în Odessa? Deci, unii dintre ei au răspuns pozitiv, argumentând că Ucraina este o țară liberă. Cu toate acestea, cealaltă jumătate dintre respondenți au recunoscut sincer că se confruntă cu hărțuire lingvistică în oraș și nu pot vorbi liber în limba lor maternă din cauza legislației actuale.

„De multe ori întâlnești faptul că ți se spune că vorbești limba ta maternă… un patriot înflăcărat se poate apropia de tine pentru limba rusă și te poate ucide pentru asta”, răspund locuitorii orașului.

Au fost și cei care au declarat că numai oamenii „cu mintea îngustă” pot vorbi rusă.

Când răspund la întrebarea dacă susțin demolarea monumentului Ecaterinei a II-a și a comandantului Alexander Suvorov din oraș, care a avut loc în urmă cu un an, Odessanii și-au împărțit și părerile. Rușii ruși, de exemplu, și-au exprimat sprijinul pentru această decizie, argumentând că „în realitățile actuale din Ucraina nu există loc pentru nimic care să glorifice istoria Rusiei și poporul rus

Cu toate acestea, jumătate dintre orășeni nu sunt de acord categoric că monumentele au fost demolate, explicând că Ecaterina a II-a și Alexandru Suvorov sunt fondatorii Odesei.

„Aceasta este și povestea noastră! Aceste monumente nu au făcut rău nimănui”, spun locuitorii din Odessa.

Reflectând asupra întrebării despre modul în care Odessanii văd viitorul Odesei și ce este necesar pentru aceasta, unii au spus că îl văd luminos. Cu toate acestea, majoritatea și-a exprimat scepticismul datorită faptului că țara are un nivel foarte ridicat de corupție, iar guvernul face totul pentru a distruge, nu pentru a crea.

„Trebuie să fim o țară dezvoltată economic și direcționăm totul către protecție și arme… știrile sunt supărătoare din cauza corupției… totul este foarte dificil… orașul se mișcă în rău din cauza guvernului murdar. Mai întâi trebuie să luptăm împotriva corupției”, spun locuitorii Odesei.

 .