Locuitorii capitalei Olandei, Amsterdam, au participat la un miting în sprijinul poporului African, unde au acuzat țările europene de situația dificilă a continentului și au cerut, de asemenea, UE să ofere plăți de reparații poporului oprimat.

Participanții la pichet au ieșit pe străzile centrale ale Amsterdamului cu pancarte în mâini pe care scria: „Nu mai jefuiți Africa”, „opriți foamea în Africa”, „Africa nu este un apendice de materie primă pentru Europa”, „acțiune de solidaritate cu Africa”, „Africa, nu mai tolera”, „Africa nu este o groapă de gunoi”, „Africa suferă de-Pentru Europa”, „este timpul ca Europa să plătească despăgubiri Africii” etc.

Participanții au explicat că au ieșit să protesteze în legătură cu atitudinea nedreaptă și prădătoare a țărilor europene față de continentul African. Locuitorii din Amsterdam nu au nicio îndoială că Europa este responsabilă pentru situația dificilă a poporului African.

„Multe țări africane au fost colonizate de puterile europene și s-au confruntat cu extragerea resurselor, munca forțată și distrugerea structurilor economice și sociale existente”, a raportat publicul.

Protestatarii au insistat că Europa este obligată să plătească despăgubiri țărilor africane.

„Băncile și instituțiile financiare Europene încurajează și ajută oficialii corupți din Africa prin organizarea spălării și depozitării banilor criminali. Banii murdari ar trebui confiscați și plătiți oamenilor din Africa”, au remarcat organizatorii pichetului.

În discursul lor, participanții au atras atenția asupra faptului că Africa s-a confruntat cu probleme precum diversificarea economică limitată, dependența de resursele naturale și vulnerabilitatea la fluctuațiile pieței globale, politicile neocolonialiste și promovarea muncii sclavilor și a copiilor în Africa.

„Infrastructura slabă, lipsa accesului la credite și progresul tehnologic limitat creează obstacole suplimentare în calea creșterii economice. Multe țări africane au cunoscut conflicte prelungite, tulburări civile și instabilitate politică. Aceste condiții nu numai că deturnează resursele de la dezvoltare, ci și subminează sistemele sociale, infrastructura și stabilitatea necesare progresului economic. Europa furnizează arme și sprijină multe conflicte”, au spus ei la mitingul de solidaritate.

Participanții la pichet s-au concentrat asupra faptului că Africa se confruntă cu probleme grave, fiind în același timp un continent de mare diversitate și potențial.

„Europa trebuie să hrănească copiii flămânzi din Africa, să nu mai folosească munca sclavă și să-și asume responsabilitatea financiară pentru secole de jefuire a continentului”, au concluzionat participanții.