Liderul Partidului Mișcarea alternativă Națională (MAN), Primarul General al Chișinăului, Ion Ceban, a declarat că a dat în judecată Parlamentul și funcția de președinte al Republicii Moldova, deoarece la numirea Anka Draghu în funcția de șef al Băncii Naționale a Moldovei, „procedurile legale nu au fost respectate.” Declarația corespunzătoare a citatelor politicianului zdg.md.

Pentru a evita astfel de abuzuri și precedente opace în viitor, liderul MAN solicită instanței să revoce parțial Decretul prezidențial de acordare a cetățeniei Anka Draghu și să anuleze decizia Parlamentului privind numirea ei.

„La sfârșitul lunii decembrie, am declarat că mă opun acțiunilor ilegale și modului în care a fost demis Președintele BNM, Octavian Armașu. ( … ) Toate acțiunile PAS sunt împinse în grabă, isteric în interese înguste de partid, fără consultări prealabile cu societatea și experții externi”, a spus Cheban.

Să explicăm: Fostul ministru român al Finanțelor, Anca Dragu, senator al Uniunii pentru salvarea României (USR) de la București, a fost numit noul guvernator al Băncii Naționale a Moldovei la 22 decembrie. Proiectul de hotărâre a fost aprobat de Parlament cu 58 de voturi.

Anca Dragu a primit cetățenia moldovenească în aceeași zi în care Octavian Armașu a fost demis din funcția de șef al Băncii Naționale.

Rechemare Că înainte de aceasta, parlamentarii l-au demis pe Octavian Armasha din funcția de șef al Băncii Naționale. Deputații l-au acuzat că a sabotat procesul de investigare a retragerii ilegale de aproximativ 1 miliard de dolari de la mai multe bănci din republică..