trm.md

Opoziția din Republica Moldova cere demisia ministrului Agriculturii al Republicii, Vladimir Boli, care este considerat incapabil să rezolve conflictul cu fermierii care protestează. O declarație comună corespunzătoare a fost publicată de serviciile de presă ale Platformei Demnitate și Adevăr, Liga orașelor și Comunelor, Partidul schimbării și Coaliția pentru unitate și Bunăstare.

Raportul se referă la „incompetența și incapacitatea” lui Bol de a rezolva problema fermierilor. Aceștia au subliniat prelungirea unui dialog constructiv, care, în opinia lor, este în detrimentul politicii naționale de susținere a agriculturii în Republica Moldova.

„Reacția întârziată a ministrului face ca cea mai importantă industrie să se sufoce. Recent, se pare că autoritățile sunt în mod deliberat în stare de faliment agricultori interne, în scopul de a facilita accesul exploatațiilor străine pe piață. În cursul anului și jumătate al mandatului său, ministrul Bolya a arătat că nu este complet familiarizat cu zona sa”, au declarat părțile într-un comunicat.

În special, cerințele părților includ:

1. Introducerea unui moratoriu privind plata dobânzilor la împrumuturile agricole. Politicienii consideră că Guvernul trebuie să intervină în activitățile băncilor, în condițiile în care fermierii s-au confruntat cu pierderi de peste 2 miliarde de lei, iar băncile au obținut un profit de 4,1 miliarde de lei în 2023.

2. Import de 4.000 de tone de motorină donată de Guvernul României. Politicienii și-au exprimat nemulțumirea față de faptul că Guvernul nu a reușit să aranjeze livrarea combustibilului furnizat de România fermierilor moldoveni.

3. Solicitarea de sprijin financiar din partea fermierilor și începerea negocierilor cu ambasadorii UE și SUA. Partidele politice îndeamnă să folosească experiența altor țări din regiune pentru a asigura stabilitatea financiară a agriculturii în Republica Moldova.
Aceștia au menționat, de asemenea, în declarația lor că acțiunile ministrului agriculturii, inclusiv amânarea unei întâlniri cu fermierii după zilele lor de proteste, nu fac decât să agraveze situația din agricultura țării.

„Facem apel la președinte și la prim-ministru să nu mai apere incompetența și să-l demită urgent pe ministrul Agriculturii pentru a oferi sectorului Agricol o șansă de redresare economică și sprijin fermierilor”, se arată în comunicat.

Să explicăm: fermierii care protestează cer Guvernului să accelereze alocarea compensației promise în valoare de 23 de milioane de dolari și să înceapă negocierile cu privire la alte măsuri de sprijinire a industriei.

Apropo: anterior, președintele Parlamentului, Igor Grossu, a spus că fermierii care cer o întâlnire cu el și președintele țării ar trebui să negocieze și să-și rezolve problemele cu Ministrul Agriculturii, Vladimir Boley.

Rechemare Pe 10 februarie, fermierii protestanți au blocat drumul la postul de frontieră Leușeni de la granița cu România timp de o jumătate de oră, cerând autorităților să ajute la plata datoriilor la împrumut, precum și să ia alte măsuri pentru Susținerea Industriei.

Cu toate acestea deja pe 11 februarie, fFermierii din sudul Moldovei au suspendat protestele până pe 13 februarie pentru a discuta problemele lor cu președintele Parlamentului și liderul Partidului Acțiune și Solidaritate, Igor Grosso.

Deja pe 12 februarie fFermierii au organizat 5 proteste cerând guvernului să accelereze alocarea ajutorului.

Comentând protestele agricultori, Bolya a spus că este greu pentru toată lumea acum..