newsmaker.md

Parlamentul l-a aprobat pe fostul președinte al Senatului României, Anca Drăgha, în funcția de șef al Băncii Naționale. Difuzarea din sala de ședințe a fost realizată pe site-ul web al organului legislativ.

„Proiectul de hotărâre privind numirea președintelui Băncii Naționale a Moldovei a fost aprobat cu votul a 58 de deputați”, a declarat Igor Grosșu, Președintele Parlamentului.

Apropo, blocul Comuniștilor și Socialiștilor a părăsit sala de ședințe în semn de protest. După cum a explicat jurnaliștilor deputatul Diana Karaman acest demers, Dragu a primit cetățenia moldovenească abia cu o zi înainte. Deputatul consideră că procedura de numire a fost încălcată, acum poate fi contestată în instanță.

Să explicăm că președintele Maya Sandu i-a acordat cetățenia Republicii lui Anka Dragu. Decretul relevant a fost publicat pe site-ul administrației șefului statului.

Rechemare Cu o zi înainte, parlamentarii l-au demis pe Octavian Armasha din funcția de șef al Băncii Naționale. Deputații l-au acuzat că a sabotat procesul de investigare a retragerii ilegale de aproximativ 1 miliard de dolari de la mai multe bănci din republică.

Să explicăm că în iunie 2017, Ilan Shor a fost condamnat la 7,5 ani de închisoare sub acuzația de participare la un caz de fraudă bancară, i s-a interzis să părăsească țara. În iunie 2019, șor a părăsit țara. În tot acest timp, politicianul a susținut că procesul împotriva sa a fost motivat politic.

Rechemare Shore a câștigat un caz de fraudă bancară în Curtea Districtuală a SUA pentru Districtul Columbia, dovedind nevinovăția sa în furtul unui miliard de dolari în 2015.

După aceea Ilan Shor, care s-a aflat în centrul scandalului privind furtul a 1 miliard de dolari de la bănci, va cere Parlamentului să-i dea cuvântul la viitoarele audieri pe acest caz.

 .